Međunarodni predstavnici pozvali na brzo formiranje kosovske vlade

Evropski komesar za pregovore o proširenju, Johanes Han i potpredsednica Evropskog parlamenta, Urlike Lunaček, pozvali su danas političke predstavnike na Kosovu da brzo formiraju novu vladu. Važno je, ocenjuju, da "Kosovo bude posvećeno evropskoj perspektivi" i dodaju da buduća kosovska vlada treba da bude "fokusirana na kreiranje boljih ekonomskih i socijalnih uslova". Lunaček, inače i izaslanica za Kosovo u Evropskom parlamentu pozdravila je, takođe, povećano učešće Srba na izborima i pored, kako je navela, "raznih pokušaja zastrašivanja kandidata iz zajednice kosovskih Srba u nadmetanju sa Srpskom listom". U međuvremenu, i američka ambasada u Prištini pozvala je kosovske političke stranke da "bez odlaganja" započnu proces formiranja nove vlade koji je, kako ocenjuju, od ključne važnosti. 

"Za nas je važno da zemlja i njeni predstavnici budu posvećeni EU perspektivi i da prihvate ideju o boljem životu koji se može osigurati unutar EU. Nadamo se da su svi politički učesnici toga svesni i da će doprineti brzom formiranju nove vlade," poručio je Han, prenosi Tanjug.

Dodao je i da će Evropska unija kao sagovornike iz Prištine prihvatiti one "koji su izabrani voljom građana".

"Potpuno smo svesni izazova, kada uzmemo u obzir rezultate izbora koji ne ukazuju da će biti jednostavno. Ipak, odgovornost je na političkim liderima u zemlji da brzo formiraju vlast," ponovio je Han.

Američka ambasada: Vladu formirati bez odlaganja

"Unapred se radujemo saradnji sa onima koji budu formirali novu vladu. Nadamo se da će se svi novoizabrani zvaničnici Kosova, bez obzira na njihovu stranačku pripadnost, zalagati za preduzimanje akcija koje su za dobrobit svih građana Kosova. Kosovo ima podršku Sjedinjenih država na putu ka punim evro-atlanskim integracijama," saopšteno je u međuvremenu iz američke ambasade u Prištini.

Građanima Kosova čestitali su na jučerašnjim održanim demokratskim izborima, a iako zabrinuti zbog, kako navode, "nekih izveštaja o neažuriranim biračkim spiskovima, dvostrukog glasanja i drugih sporadičnih nepravilnosti", pohvaljuju Centralnu izbornu komisiju, članove biračkih odbora, OEBS i ekipu koja je nadgledala izbore – za njihov, kako ocenjuju, naporan rad. 

"Takođe, obećavamo da ćemo nastaviti podršku sve dok proces utvrđivanja rezultata glasanja bude trajao, i dok se svi izveštaji o nepravilnostima temeljno ne istraže i reše u skladu sa zakonom Kosova," zaključuju.

Podsetimo, američki ambasador na Kosovu, Greg Delavi, boravio je tokom jučerašnjeg izbornog dana na Severu Kosova. Šta je poručio u ekluzivnoj izjavi za KoSSev, čitajte u posebnoj vesti.

Lunaček pozdravila povećano učešće Srba 

Sa druge strane, potpredsednica Evropskog parlamenta, Urlike Lunaček, pozdravila je povećano učešće pripadnika srpske zajednice na izborima na Kosovu i pored "raznih pokušaja zastrašivanja kandidata iz zajednice kosovskih Srba u nadmetanju sa Srpskom listom". Ocenila je to kao "pozitivan signal njihovog daljeg angažovanja u institucijama u zemlji".

Kao i Han, Lunaček je pozvala na brzo formiranje nove vlade u Prištini, a "zbog suočavanja sa različitim izazovima i nastavka puta Kosova ka EU".

"Buduća vlada trebalo bi da bude fokusirana na kreiranje boljih ekonomskih i socijalnih uslova, kao i da radi više na obrazovanju i zdravstvu. To je ono što traže građani, i što prijatelji Kosova u EU žele za građane Kosova," saopštila je potpredsednica EP-a. 

Najavila je i da će EP ove nedelje usvojiti izveštaj o napretku Kosova, apelujući na ispunjavanje poslednjih uslova za dobijanje vizne liberalizacije. 

"Glasanje će još jednom uputiti snažan signal da je budućnost nezavisnog Kosova u EU. Stranke i političari su pozvani da odgovore na taj signal na konstruktivan način i u evropskom duhu," zaključila je. 

Prema dosadašnjim informacijama, na kosovskim vanrednim parlamentarnim izborima, najviše glasova osvojila je koalicija okupljena oko Demokratske partije Kosova, Alijanse za budućnost Kosova i Inicijative za Kosovo. Sledi ih pokret Samoopredeljenje, kao i koalicija Demokratske lige Kosova i Alijanse za novo Kosovo. Građanska inicijativa Srpska je, prema istim podacima, na četvrtom mestu, i to je ujedno stranka kosovsko-metohijiskih Srba sa najvećim brojem glasova. Jučerašnji izborni dan, potpuno suprotno predizbornoj kampanji koja se vodila među Srbima, a koju su obeležili izveštaji o pretnjama i pritiscima na kandidate, njihove porodice, medije i glasače, zbog čega su u više navrata reagovali i međunarodni predstavnici – protekao je mirno i bez incidenata. Detaljnije o rezultatima i jučerašnjem izbornom danu u posebnoj vesti, a o predizbornoj kampanji na našoj tematskoj stranici "Parlamentarni izbori na Kosovu 2017.".

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.