Međunarodni dan nestalih: Na KiM-u se kao nestalo vodi preko 1.658

Danas se obeležava Međunarodni dan nestalih. Na Kosovu i Metohiji se kao nestala lica vode 1.658 osoba, od kojih 540 Srba i drugih nealbanaca. U 2017. godini na Kosovu je ekshumirano 10 posmrtnih ostataka. Udruženja porodica nestalih događaje organizuju u Beogradu, Prištini i Gračanici.

Prvi događaj održava se u Gračanici od 11 časova, kada će Udruženja članova porodica nestalih i kidnapovanih lica na Kosovu i Metohiji u centru ovog mesta imati miran protest.

Centralni događaj na Kosovu održava se u 14 časova u Prištini, a organizuje ga nedavno formirani Resursni centar za nestala lica na Kosovu.

Iz Resursnog centra za nestala lica medijima je dostavljen i kratak film u kojem svedoče porodice nestalih lica. Pogledajte ga OVDE.

Od 14 časova do 14.30 porodice nestalih će položiti cveće na spomenik nestalih osobama koji se nalazi ispred kosovskog parlamenta, a od 14.30 održava se pres konferencija u prostorijama ovog centra u Prištini.

Na konferenciji će, dodaju iz ove NVO, biti zastupljene sve zajednice, a "udruženim naporima, porodice nestalih lica bez obzira na njihovu nacionalnost – imaju za cilj da pozovu relevantne institucije da se fokusiraju na ovu temu, kao deo suočavanja sa prošlošću" – ističu.

Konferencija za medije održava se i u Beogradu – u podne, u svečanoj sali Skupštine grada, koju organizuje Koordinacija srpskih udruženja porodice nestalih, ubijenih i poginulih lica sa prostora bivše Jugoslavije.

Događaj se organizuje uz poruku "Pronalaženje nestalih lica i rešenja pitanja porodice žrtava ne može više da čeka". Najavljeno je učešće zvaničnika srpske vlade, takođe.

U međuvremenu se oglasio direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju, Marko Đurić. Navodi da je konflikt na KiM-u specifičan po tome što je veliki broj lјudi nestao pred očima međunarodnih snaga, koje su na područje Kosova, dodaje, došle sa mandatom da spreče krvoproliće, ali i da "nisu umele ili želele da zaustave krvavi pir nastavlјen danima i nedelјama po njihovom razmeštanju".

"Na današnji dan, međutim, ne želim da žrtve razbrajam na Srbe i Albance, jer ako dva naroda danas išta vezuje na Kosovu i Metohiji, onda je to neutešna bol zbog gubitka tolikih života, a tu bol ne mogu da zaleče ni prećutkivanje, ni mržnja, ni snovi o osveti," ističe Đurić.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.