Međuministarska komisija za zajednice održala prvi sastanak

Međuministarska komisija za zajednice pri kosovskoj Vladi, koja je formirana krajem prošle godine, održala je danas svoj prvi sastanak. Danas su definisane oblasti delovanja ove komisije, a naredni sastanak zakazan je za 2 nedelje, kada će biti donete konkretne odluke koje se tiču pitanja zajednica, saopšteno je iz kancelarije zamenika kosovskog premijera, Branimira Stojanovića. ​

Najvažnija pitanja kojima će se ova grupa baviti su bolja zastupljenost u institucijama, zaštita imovinskih prava, pravo na upotrebu jezika, poboljšanje uslova za rad u svim segmentima društva, kao i sama bezbednosna situacija, saopšteno je takođe iz kancelarije zamenika kosovskog premijera. 

"Učesnici sastanka su uvereni da će Međuministarska komisija izvršiti bolju institucionalnu koordinaciju u radu i sprovođenju odluka i da će uspeti u stvaranju boljih uslova za manjinske zajednice," dodaju iz Stojanovićeve kancelarije. 

Sastanku su, pored predsednika Međuministarske komisije za pitanja zajednica – Branimira Stojanovića, prisustvovali i ministar administracije i lokalne samoupravu Ljubomir Marić, ministar za zajednice i povratak Dalibor Jevtić, ministar bez portfelja Rasim Demiri, ministar javne uprave Mahir Jegčelar i direktor Kancelarije za zajednice Ivan Tomić, dok će po potrebi i u skladu sa temom, u rad Međuministarske grupe biće uključene i druge institucije i međunarodne organizacije.

O komisiji

Međuministarska komisija za zajednice formirana je odlukom kosovske vlade, sredinom oktobra prošle godine i nju čine Branimir Stojanović, Dalibor Jevtić, Ljubomir Marić, kosovski ministar za javnu upravu Mahir Jaglicar, ministar finansija Avdulah Hoti, ministar za ekonomski razvoj, Bljerand Staviljeci, ministar bez portfelja, Rasim Demiri, ministar rada i socijalne zaštite, Arban Abraši i direktor Kancelarije za zajednice pri kancelariji kosovskog premijera premijera, Ivan Tomić. 

Ova komisija baviće se praćenjem sprovođenja propisa koji se tiču prava zaštite zajednica, kao i dopunama propisa koji nedovoljno, ili neefikasno štite prava zajednica.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.