Obilne kiše u kosovskom pomoravlju, poplavljena domaćinstva

Kiša koja pada već dvadeset četiri sata u mnogim mestima u Kosovskom Pomoravlju podigla je mešatane na noge koji strahuju da će njihova domaćinstva biti poplavljena. U Donjoj Budrigi, ulice nadomak centra sela su već poplavljene, a bunarska voda nije upotrebljiva za piće.

Meštani koji žive nedaleko od centra sela nalaze se u najugroženijoj zoni i već su im poplavljeni plastenici i hrana za stoku.

Domaćinstvo porodice Živić je posle svake kiše poplavljeno, a za sada se oni samoinicijativno organizuju kako bi se zaštitili.

"Ovo je katastrofa, posle svake kiše naše kuće su  su poplavljene, niko ništa ne rešava, a šteta od vode je uvek ogromna," kaže za Puls Dragiša Živić iz Donje Budrige.

U domaćinstvu Novka Kostića, zbog jake kiše, izlila se voda iz kanalizacije koja mu je podrum poplavila u visini do jednog metra.

"Voda je naglo prodrla u prizemlje kuće i načinila veću materijalnu štetu, pri čemu se razbila ambalaža sa više od sto litara domaće rakije," kaže Novko Kostić.

Na izlazu iz sela, prema Pasjanu, izlilo se korito reke Binačke Morave, tako da meštani ove opštine, ukoliko kiša ne prestane da pada, strahuju da će doći do ozbiljnijih poplava.

Obilne kišne padavine sručile su se i na selo Šilovo u gnjilanskoj opštini. U popodnevnim časovima voda je prodrla u kuću Veljka Stojanovića – stotinu metara udaljene od Doma kulture  i preplavila dvorište. Prava bujična reka slila se iz gornjeg u niže krajeve Šilova. 

RTV Puls

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.