Međukontinentalne i civilizacijske seobe dok traju radovi na putu

Autor: Ljubiša Zubac

Mislite li da smo u našem gradu pošteđeni od talasa izbeglica sa Bliskog Istoka? Neki se teše da je to daleko od nas, neki nesvesni svog statusa pomisle da se sve to dešava u drugoj državi jer opravdano misle da žive van Srbije. U pravu su donekle. E pa nismo pošteđeni iz mnogo razloga. Hajdemo redom.

Zaokupljeni smo temama o izbeglicama, njihovom broju, kretanju, namerama, teorijama zavere. Bili smo i svedoci unakrsnog verbalnog mudrijašenja dva premijera u suludoj utakmici ispiranja mozga svojim biračima, a sve u nadi da će iste zadržati i još pa regrutovati nove. Ne biva. Farma, Parovi i naš zapadni prijatelj Veliki Brat, već su nam pripremili sive ćelije za apsorpciju takvog sadržaja, u kome se nemilosrdna borba vodi između muha i orlova, sa kolateralnom štetom u vidu izgladnelih vozača kamiona i vlasnika firmi koji trguju sa kvarljivom robom. I dok smo mi posmatrali prepucavanja i natezanja između demokratske članice EU i lokalnih balkanskih Barbara, nama, u našem gradu – prekopaše puteve. Kažu da će nam biti i bolje i lepše, ali i funkcionalnije.

A šta to nose izbeglice u svojim torbama što direktno utiče na naš život, bez obzira što nijednu videli nismo? Pa nose sav medijski prostor u kome nema više mesta za izveštavanje povodom najnovijih pregovora u Briselu. Od izbeglica nismo ni primetili da famozna ZSO neće imati izvršna ovlašćenja već neka fundamentalna. Gubimo bitku u UNESCO sa godinu dana nečinjenja. Ne vidimo da nam prave korzo od Šara pa do nekada LUX-ove robne kuće. Jedva primetismo da nešto ne štima u Srpskoj listi, a još manje u budžetima opština na Severu. Umesto da se borimo da sačuvamo Univerzitet u okrilje Republike Srbije, mi se hranimo herojskom borbom naše vlade sa talasom izbeglica i jeftinim medijskim obraćanjem dva državnika. Loša je navika da se za sve promene donose uredbe i ukazi a da se obični građani ne pitaju; štaviše, ni da se obaveštavaju o novom dresu u kome igraju očajničku utakmicu, sada već sa razlikom od 0:6  Hoće li neko reći da je ova utakmica završena i pre početka i da su samo velike kladionice u dobitku?

Ali u ovom svetu rijalitija u kome jedni gledaju u TV i klimaju potvrdno glavom na svako pitanje i onih koji gledaju daleko iza kamera i montaža, veoma je teško ispravno razumeti sled događaja, pa i samim tim predvideti ih i olakšati sebi budućnost, ma koliko teška bila. Te izbeglice nisu samo iz Sirije, već iz nekoliko zemalja. Ko ih je istovremeno alarmirao i pokrenuo stampedo? Srbija nije. Ono što je jako važno, a ne priča se jeste, je to da se većina tih unesrećenih ljudi kreće sa idejom da se više nikada ne vrate tamo odakle su krenuli jer nisu ptice selice. Da li smo stvarno toliko nesvesni pa da mislimo kako među njima nema onih koji su još juče spustili čađave puške i obukli trenerke? Naravno da ih ima, jer bilo ih je i u kolonama iz Hrvatske, ali i u kolonama sa Kosova i Metohije. Jedina je razlika motiv za ući u kolonu a taj stvarni motiv već će negde isplivati, kada već bude kasno. Zanimljiva je tvrdnja da neće ostati u Srbiji. Pa u Srbiju se ni bumerang neće vratiti ako ga bacimo na granici. Ali kada veliki igrači naprave selekciju, pa sebi ostave unesrećene porodice sa malom decom, zene i starce, ja iskreno verujem da će posle takvog filtriranja nama poslati ‘otpad’, jer to uvek rade, pa bi oni sa sumnjivim motivom mogli da dobiju priliku da se pokažu sa svim svojim ‘vrlinama’. Ove godine nismo imali poplave, ali smo imali peščanu oluju izbeglica iz Afrike, tako da ne brinemo za patetisanje sledeće godine. Na svako pitanje – zašto, imaćemo odgovor JER IZBEGLICE. Opet, bolno nemoralno i prema njima i prema nama koji eto, još uvek nikud ne mrdamo.

I tako, dok bude izbeglica nama će ispred nosa krojiti budućnost kakvu, siguran sam, NE ŽELIMO. Problem je što još uvek ne plaćamo ceh za našu obamrlost i apatiju, on čeka ove klince što nas vuku za rukav da im pustimo nasilni crtać (jer im nikada nismo pustili Dejvida Belamija), dok uz domaće psovke gledamo dešavanja na Farmi i u Parovima. Ne brinite, oni će za neku nedelju izaći sa novcem za koji mi treba da radimo par godina. Idemo dalje, red rijalitija, red vesti o izbeglicama. A Sunce neumoljivo izlazi i zalazi… I čudi se.

            

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.