"Medijski napadi kosovskih zvaničnika najgori oblik netolerancije prema SPC"

Nakon jučerašnjeg gostovanja kosovskog premijera, Hašima Tačija na radiju Kosovo, kada je izjavio da hram Hrista Spasa u centru Prištine predstavlja "užasno delo" i da je to "spomenik koji je napravio Slobodan Milošević,"  Eparhija Raško-prizrenska je najoštrije osudila ovu izjavu. U saopštenju  za štampu iz Eparhije se naglašava da je Crkva "duboko je povređena izjavom kosovskog premijera Hašima Tačija, koji je prema navodima novinske agencije KOHA.net, nezavršeni hram Hrista Spasa u centru Prištine nazvao užasnim delom i Miloševićevim spomenikom".
 
Iz Eparhije podsećaju da je ova izjava nastavak medijske kampanje protiv Crkve na Kosovu, a koja je započela izjavom ministra za prostorno-planiranje Dardana Gašija i najavom eventualnog rušenja pomenute crkve.
 
"Izjava g. Tačija duboko vređa verska osećanja srpskog pravoslavnog naroda na Kosovu i Metohiji, jer su upravo pod izgovorom uklanjanja tzv. Miloševićevih crkava od 1999. godine na ovim prostorima albanski ekstremisti uništili 150 pravoslavnih svetinja, od kojih su mnoge iz srednjeg veka. Zato se korišćenje ovakve retorike ne može drugačije objasniti nego kao ohrabrenje i ustupak onima koji budućnost Kosova žele da izgrade na ruševinama srpskih crkava, domova i grobalja. Sa takvim izrazima etničke i verske netolerancije Kosovske institucije produbljuju duh nepoverenja između građana na ovom prostoru, jer dok se sa jedne strane čuju proevropske izjave i pozivi na toleranciju, s druge se nastavlja sa radikalnom retorikom," naglašava se u saopštenju i dodaje da izgradnju hrama Hrista Spasa nisu započeli ni Milošević niti političari, već Patrijarh Pavle, koji je u vreme početka izgradnje hrama 1990. godine bio još uvek Episkop Raško-prizrenski.
 
"Gradnja ove crkve bila je izraz potrebe srpskog pravoslavnog stanovništva tadašnje Prištine u kojoj je živelo oko 40.000 Srba i u kojoj je postojala samo mala grobljanska crkva Sv. Nikole (koju su ekstremisti zapalili 2004. pa je potom delimično obnovljena). Hram Hrista Spasa je građen u skladu sa svim zakonskim regulativama toga vremena, a problem što Prištinski univerzitet i albanski političari ne mogu da tolerišu pravoslavni hram u centru grada samo pokazuje koliki je stepen netolerancije većinskog albanskog stanovništva u ovom gradu u kome danas živi samo pedeset srpskih duša," kaže se u saopštenju.
 
Iz Crkve takođe naglašavaju da napadi u medijima od strane najviših kosovskih zvaničnika u vreme kada je  u neposrednoj blizini hrama Hrista Spasa nedavno izgrađena velika rimokatolička katedrala, a trenutno se započinje sa gradnjom jedne od najvećih džamija na Balkanu, predstavljaju "najgori oblik netolerancije prema Srpskoj pravoslavnoj crkvi sa ciljem da se "unište tragovi i izbriše identitet koji srpski narod vekovima gradi na Kosovu i Metohiji".
 
Do sada inače ćutljivi oficir za vezu Beograda pri misiji EU u Prištini, Dejan Pavićević je nakon ove izjave Hašima Tačija poručio da Beograd neće dozvoliti nikakvo zastrašivanje Srba na Kosovu, preneli su sinoć elektronski mediji u Beogradu i Prištini izjavu koju je dao za Tanjug.

”Užasno je jedino to da Hašim Tači danas daje takve izjave, naročito kada su u pitanju srpski verski i kulturni objekti. Davanje takvih izjava ne samo da izaziva strah kod srpske zajednice na KIM, već je ona više i zapanjena i zgrožena time što je Tači izjavio”, rekao je Pavićević i naglasio: ”Meni je prosto nejasno da jedan čovek može takvom izjavom da iskaže toliko mržnje prema svemu što je sprsko, prema Srbima, prema srpskoj kulturnoj baštini i prema srpskoj verskoj baštini i to je ono što je potpuno užasno.”

Pavićević je rekao i da često u Prištini sluša priče kako kosovske institucije žele da naprave od Kosova multietničko društvo, ali i podsetio da multietničko društvo podrazumeva toleranciju, razumevanje a ne "davanje izjava koje izazivaju i strah i zgražavanje i užas kod Srba." Pavićević smatra da je Priština je i dalje za Srbe zabranjeni grad, a u kom ne živi više od 20 Srba. ”Posle ovakvih izjava ja ne znam kako će se i tih 20 tamo osećati. Bilo kako bilo, užasno je ovo što je izrečeno i mi ćemo na svaki način reagovati i na ovakve izjave, i na postupke i nećemo dozvoliti nikakvo zastrašivnaje Srba na tetoritoriji KIM”, poručio je Pavićević, reagujući u ime Vlade Srbije. 

”Posle ovakvih izjava ja ne znam kako će se i tih 20 tamo osećati. Bilo kako bilo, užasno je ovo što je izrečeno i mi ćemo na svaki način reagovati i na ovakve izjave, i na postupke i nećemo dozvoliti nikakvo zastrašivnaje Srba na tetoritoriji KIM,” poručio je Pavićević. 

 

 

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.