Mediji u Beogradu: Dačić o još jednom povlačenju priznanja Kosova

Ivica Dačić
FOTO: Ana Paunković

Nakon što je najavio da će Srbija i u ovoj godini nastaviti tešku diplomatsku i političku borbu za odbranu teritorijalnog integriteta i suvereniteta, Novosti pišu da je Ivica Dačić potvrdio da je na spisak zemalja koje su povukle priznanje Kosova „upisana još jedna“, a RTS da će do povlačenja doći uskoro.

To je ukupno deseta država koja je odlučila da promeni svoju odluku, a na listi je koju Srbija još nije obelodanila, piše ovaj medij.

Skoro istovremeno RTS je izvestio, pozivajući se na Tanjug, da je Dačić izjavio da će zapravo uskoro još jedna zemlja povući priznanje Kosova.

Dačić je izjavio za Novosti da će Srbija da intenzivira diplomatsku akciju oko otpriznavanja Kosova.

Na pitanje zašto još nisu objavljena imena onih koji su se odlučili da povuku priznanje, Dačić kaže da Srbija poštuje njihov stav i da ne želi da ih izlaže pritisku Prištine i „naročito“ njenih saveznika.

„Moramo da budemo pažljivi. Drugo, mi smo Vašingtonskim sporazumom preuzeli obavezu da zastanemo sa inicijativom otpriznavanja i hteli smo da pokažemo da se držimo onog što smo potpisali. Ipak, Priština to ne radi. Razlika u odnosu prema preuzetim obavezama je suštinska i svi koji posreduju dobro znaju ko je ozbiljan partner, a ko lažov“, rekao je Dačić.

Predsednik Srbije je tokom prethodne godine u više navrata govorio o aktivnostima Srbije u vezi sa povlačenjima priznanja.

Tako je septembra meseca iz Njujorka saopštio da je dobio još jednu notu o povlačenju priznanja nezavisnosti Kosova, ali ne i od koga, dok je ujedno kazao da će Srbija nastaviti sa aktivnostima povlačenja, ukoliko Priština lobira za nova priznanja i članstva u međunarodnim organizacijama.

Kosovska predsednica Vjosa Osmani kazala je krajem prošle godine da je Priština ostvarila napredak u lobiranju za dobijanje priznanja od pet zemalja članica Evropske unije koje nisu priznale Kosovo, dok su ujedno takođe prošle godine podneti zahtevi za članstvo u EU i Savet Evrope.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.