Mediji: Na prelazima od jutros disklejmeri sa obaveštenjem o ličnim kartama

diklejmer merdare
Foto: KoSSev

Dan uoči primene dogovora Beograda i Prištine, kojim Srbija prestaje da izdaje ulazno-izlazni dokument za one koji poseduju kosovska dokumenta, a Priština obustavlja primenu nedavno usvojene odluke o izdavanju takvog dokumenta za srpske lične karte, na prelazima između centralne Srbije i Kosova jutros su, kako je javio RTS, postavljeni najavljeni disklejmeri sa obaveštenjem.

U tekstu disklejmera, kako je prethodno i najavio direktor Kancelarije za KiM, Petar Petković, navodi se da se omogućavanje korišćenja ličnih karata izdatih u Prištini vrši iz praktičnih razloga.

„Omogućavanje korišćenja ličnih karata izdatih od strane Prištine (Кosova) se vrši isključivo iz praktičnih razloga radi olakšavanja položaja pojedinaca i omogućavanja slobode kretanja, u skladu sa Sporazumom o slobodi kretanja postignutim u Dijalogu 2011. godine“, navodi se u delu obaveštenja na prelazima.

Istovremeno, u tekstu piše i da se omogućavanje korišćenja ne može tumačiti kao priznavanje Kosova i odstupanje Beograda od Rezolucije SB UN 1244.

„Ne može se tumačiti kao priznavanje jednostrano proglašene nezavisnosti Кosova, ne prejudicira određivanje konačnog statusa Кosova i ne može se tumačiti kao pristanak Beograda na odstupanje od Rezolucije Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija
1244(1999)“, glasi drugi deo teksta u disklejmeru.

Obaveštenja su napisana na srpskom i engleskom jeziku.

Mogućnost uvođenja ovakvog dokumenta na prelazima inicijalno je posrednicima u dijalogu predložio predsednik Srbije, Aleksandar Vučić, koji je 27. avgusta i prihvaćen.

Informišite se o najnovijoj krizi na našim tematskim stranicama Briselski proces i TablicePreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.