Mediji: EULEX i Specijalizovana veća vršili akciju u stanu porodice Fazljiu; EULEX: Nemamo mandat da direktno sprovodimo pretres

FOTO: Preuzeto sa Gazeta Express
Vest je ažurirana

20.51 – U večernjim satima oglasila se misija Evropske unije za vladavinu prava na Kosovu (EULEX), navodeći da od 2018. godine nema mandat da direktno sprovodi operacije pretresa i zaplene.

„U okviru svog sadašnjeg mandata da podrži odabrane institucije vladavine prava na Kosovu na njihovom putu ka većoj efikasnosti, održivosti, multietničnosti i odgovornosti, bez političkog uplitanja i u skladu sa međunarodnim standardima ljudskih prava i najboljom evropskom praksom, što se tiče takvih operacija, mandat EULEX-a je ograničen samo na pružanje logističke podrške relevantnim pravosudnim i istražnim organima“, naveli su.

Sa druge strane, nisu izneli bilo kakve detalje o današnjoj akciji.


16.00 – I dok i dalje izostaju zvanične informacije o današnjoj akciji u stanu porodice Fazljiu, većina kosovskih medija prenela je izjavu advokata Ćerkinija koji je kazao da su danas tokom ove akcije EULEX-a i Specijalizovana veća oduzela iz stana dokumenta.

Brat Fahrija i Bahrija, Fadilj Fazljiju izneo je potom drugačije podatke.

Dokumenta, kako je kazao, nisu oduzeta, već – njegov telefon kao i telefon njegovog sina, i jedan laptop.

Gazeta Express prenosi da je Fadilj Fazljiju po završetku akcije kazao i da je stan njegove braće – služio kao baza „Oslobodilačke vojske Kosova“ do kraja rata na Kosovu.

„Ovaj stan je služio kao baza OVK-a do završetka rata, ali je i danas stan našeg društva i drugova. Nema premijera koji nije bio ovde“, kazao je on, prenosi Gazeta Express.

Pripadnici misije EULEX i Kancelarije Specijalizovanih veća Kosova od jutros sprovode akciju u Prištini, u stanu dvojice braće Bahrija i Fahrija Fazljiua, stradalih u periodu pre i tokom poslednjeg rata na Kosovu.

Kako je za Kohu kazao njihov bratanac, Fahri Fazljiu – još uvek se ne zna razlog ove akcije.

„Advokat Artan Ćerkini mi je rekao da ni on ne zna ništa, da mu je razlog nepoznat. Čekaćemo kad budu izašli“, kazao je novinarima.

Fazljiu je potvrdio i da je akcija počela jutros u 7 časova, te da od tada on ne može da uđe u stan. Kaže i da su ostali ukućani još uvek u stanu, kao i da su im telefoni isključeni.

Inače, upravo je bratanac dvojice pripadnika „OVK“ koji su stradali u ratu – pre dve godine pozvan od strane Specijalizovanih veća Kosova na ispitivanje, iako je, kako su tada prenosili prištinski mediji – za vreme rata imao osam godina.

Faljiu je tada izjavio da on ne zna na koji način može da doprinese svedočenju, s obzirom na to da je tokom rata bio mlad.

„Udruženje veterana OVK“ ovo je nazvao skandalom.

Kako prenosi portal Nacionale, Fahri Fazljiju poginuo je u novembru 1989. godine u Prištini i to, navodno, u sukobu u srpskom policijom.

Njegov brat, Bahri Fazljiu bio je pripadnik „OVK“, koji je, kako prenosi isti portal – poginuo maja 1998. godine u Crnoj Gori.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.