Maxy Travelette: Dnevnik putovanja jedne Zvečanke

Putovanja su mnogo više od samog odlaska na određenu destinaciju. Ispunjavaju, daju elan za rad i čine da maštate o novim. Volim da osetim duh mesta u kojem sam i uvek ga napuštam sa željom da se ponovo vratim – ovako za KoSSev opisuje svoja putovanja tridesetpetogodišnja Zvečanka Marija Orović-Jovanović. Ova profesorica engleskog jezika i književnosti, u slobodno vreme "po zanimanju" je svetski putnik. Boravila je u skoro 30 zemalja, obišla najlepše delove mahom Evrope. Svoja iskustva, utiske i doživljaje sa putovanja deli na svom blogu "Maxytravelette". Pariz, Beč i Venecija u kojima je boravila sa svojim životnim saputnikom Vladimirom – ostavili su na Mariju najveći utisak. Ipak, gde god da ode, uvek se vraća mestu koje ima toplinu – Zvečanu. 

Blog ili dnevnik ličnih putovanja, kako ga opisuje Marija – nastao je u želji da doživljaje sa putovanja prenese svojim prijateljima i sugrađanima. 

"Kada se vratim sa nekog puta, nikako ne uspem da prenesem svoj potpuni doživljaj, bilo da je zbog nedostatka vremena, ili obaveza. Takođe, kada mi zatreba neka informacija o poseti određenom gradu, odgovor uvek pronađem na nekom blogu. Želela sam da i ja pružim takvu vrstu podrške svima koji su zainteresovani za putovanja, iako je moj blog tek u začetku i ima još dosta toga da pruži u budućnosti," priča Marija čija je poslednja avantura bila Italija.

Autor svih svojih fotografija

Marija je autor svih fotografija koje se mogu videti na njenom blogu, Instagram i Fejsbuk stranici. Fotografija joj je strast koju još uvek, kaže, usavršava. 

"Promena pejzaža mi obično daje dodatnu motivaciju i želju da naučim što više o ovoj umetnosti. Sve fotografije sama 'editujem' i uglavnom ih sama osmišljavam. Tako mi je i instagram postao kreativni ventil gde mogu da se poigram sa različitim sadržajem i povežem sa ljudima sličnih interesovanja, tako da mi ova društvena platforma za sada i najviše odgovara," objašnjava.

Sa fotografije na video snimak

Sa fotografije, planira da pređe na izradu video snimaka:

"S obzirom na to da mi 'sedma sila' nije strana i da sam već radila na televiziji, u skorijoj budućnosti planiram da se usmerim ka snimanju videa. Mislim da u današnjem svetu koji se brzo kreće moramo naći načina da idemo u korak sa njim. Youtube je sada više nego ikada u usponu i mislim da se to neće promeniti u skorije vreme."

U pripremi je Youtube kanal sa istim nazivom – Maxytravelette koji će sadržati video zapise sa putovanja i planinarenja.

Proputovala je dobar deo Evrope, a posetila je i Dubai.

"Neki od fascinantnijih gradova koje sam posetila su i Talin u Estoniji, Firenca i Rim u Italiji, London u Engleskoj, Tel Aviv u Izraelu," dodaje. 

Putovanja su joj, priznaje, potpunija i lepša uz supruga Vladimira. Najlepše uspomene nosi iz Pariza, grada svetlosti i ljubavi, u kojem se i verila. 

"Iako je sam po sebi veličanstven, nakon naše veridbe, dobio je posebnu notu i nezaboravnu zajedničku uspomenu. I ti zajednički momenti, uspomene koje se stvaraju među živopisnim ulicama Venecije, lišćem prekrivenim parkovima Beča, ili na vrhovima najvećih i najlepših katedrala – ono je što čini jedno putovanje nezaboravnim." 

A pred putovanje, Marija obično, kaže, odradi "domaći zadatak".

"Istražim mesta koja želim da posetim, gde želim da se slikam, koju ulaznicu da kupim…Ta priprema je nešto sto bih svima preporučila pre odlaska na novo mesto. Ali, kako god da zamišljam određenu zemlju, uvek doživim neko iznenađenje i vidim nešto neočekivano," objašnjava. 

Odriče li se čega zarad putovanja, pitamo:

"Svako zadovoljstvo ima i drugu stranu. Odricanje je svakako potrebno i ogleda se u žongliranju sa vremenom, slobodnim danima i naravno novcu. Svi smo mi svesni da nije tako lako spakovati se i otići na put, ali ako su naši prioriteti usmereni ka nečemu što želimo – kockice se obično poklope."

Putovanja su, kaže, različitog trajanja – od vikend puta do par meseci:

"U suštini koliko god vremena da imam u nekom gradu – meni je malo. Dani su ispunjeni obilascima poznatih turističkih mesta, a onda i nekih skrivenih lokalnih bisera. Uvek volim da osetim duh mesta i odem negde gde turisti obično ne zalaze, a samim tim i nađem neka lepa mesta za fotografisanje."

Obišla je gotovo 30 zemalja, boravila u najlepšim gradovima na svetu. Za kraj pitamo je – zašto se, ipak, uvek vraća svom malom rodnom gradu na Severu Kosova? 

"Zvečan ima toplinu rodnog mesta.  Kada god se negde osetim 'kao kod kuće' to je zato što doživim tu atmosferu poznatog i prijatnog ili upoznam nekoga ko ima naš mentalitet – opušten, domaćinski, srdačan," odgovara i dodaje: 

"Zvečan ima čari koje su u svetu nezamenjive."

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.