Maskirane osobe napale novinara Visara Durićija

Visar Durići
FOTO: Gazeta Express
Vest je ažurirana

Tri maskirane osobe napale su sinoć u Prištini novinara istraživačke emisije Insajderi medijske kompanije Indoks, Visara Durićija.

Durići je zadobio ozbiljne telesne povrede – polomljeno mu je više zuba. On je nakon napada hospitalizovan u UKCK u Prištini, prenela je Gazeta Express.

Slučaj je potvrdila i Kosovska policija, navodeći da su maskirane osobe napale novinara na ulazu u njegov stan.

„Policija je odmah po prijemu informacija izašla na lice mesta i na osnovu prvih informacija sumnja se da su tri maskirane osobe udarile žrtvu na ulazu u njegov stan, nanoseći telesne povrede. Žrtva je poslata na UKCK radi neophodnog medicinskog lečenja“, poručili su iz policije.

Osnovno tužilaštvo u Prištini saopštilo je u međuvremenu da je pokrenulo istragu i ovlastilo policiju da preduzme sve neophodne istražne radnje s ciljem rešavanja slučaja.

Potvrdilo je i da je novinar Insajderi-ja tokom napada zadobio teške telesne povrede.

Durići: Prete mi još od 2014. godine, polomljen nos i zubi neće da me uplaše

Novinar Insajderi-ja oglasio se u međuvremnu na svom Fejsbuk profilu, kaže da je u stabilnom stanju. Imao je poruku za nalogodavce i napadače.

„Oni koji su naredili ovaj napad, a za koje se još uvek ne zna ko su, trebalo bi da znaju da polomljeni nos i nekoliko zuba nisu ono što može da nas uplaši. Nakon stabilizacije zdravstvenog stanja vraćam se tamo gde sam stao, sa Insajderi i InDoks da izveštavam isto kao i pre, kao da se ništa nije dogodilo“, poručio je Durići.

U izjavi za Gazeta Express Durići je prethodno rekao da su mu pretili još od 2014. godine, te napad povezuje sa njegovim istraživačkim dokumentarcem koji je emitovan na TV-u i online medijima.

Zvaničnici osuđuju napad na novinara

Napad na novinara Visira Durićija izazvao je mnogobrojne osude, kako ljudi iz javnog života, političara, tako i Udruženja novinara Kosova (AGK).

Iz ovog udruženja poručuju da su zabrinuti, te da je napad na Durićija ujedno napad na slobodu izražavanja.

Udruženje novinara Kosova pozvalo je pravosudne organe da što pre istraže motive napada i razjasne okolnosti slučaja „koji funamentalno nanosi štetu slobodi izražavanja i medijima“.

Poručili su da će o slučaju obavestiti sve unutrašnje i međunarodne aktere i istovremeno su pozvali sve novinare da prijave pretnje i napade na njih.

„Svaki napad na novinare je napad na slobodu govora i demokratiju u zemlji“, zaključili su.

Među onima koji su osudili napad su odlazeći kosovski premijer, Avdulah Hoti, stranka PSD, PDK, Samoopredeljenje i drugi.

Svi oni poručuju da je nasilje nad novinarima neprihvatljivo, te da bi izvršioci trebalo da budu privedeni pravdi.

Takođe se oglasila i Misija Evropske unije na Kosovu. Izrazili su uznemirenost zbog napada na novinara Visara Durićija.

„Novinarima mora biti omogućeno da rade u slobodnom i sigurnom okruženju“, poručili su u objavi na tviteru i pozvali nadležne institucije da brzo istraže incident i privedu počinioce pravdi.

Oglasio se i nemački ambasador na Kosovu, Jorn Rod – zatraživši da se napadači privedu pravdi.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.