Marković: "Crna Gora želi da vidi Kosovo u EU i NATO"

Izvor: RTK2 (Tekst je izvorno preuzet) 

Crnogorski premijer Duško Marković u intervjuu za RTK uoči posete Kosovu 6. februara, rekao je da Crna Gora nema otvorenih pitanja sa Kosovom. Što se tiče pitanja demarkacije, on je ponovio stav Crne gore da je za njih to pitanje okončano.

"Demarkacija je okončano pitanje za Crnu Goru. Sporazum o demarkaciji su potpisale obe države a Crna Gora je isti sporazum ratifikovala u Skupštini. Mi smo završili našu obavezu. Verujem da će i Skupština Kosova ratifikovati taj sporazum što pre. Odlaganje ne pomaže rješenju," rekao je on.

RTCG/RTK2:

"Izjava Vulina neprimerena"

Forum CG za bezbednost i demokratiju (FBD) smatra da je izjava ministra odbrane Srbije, Aleksandra Vulina kojom poziva Crnu Goru da ne šalje dvojicu svojih štabnih oficira u misiju KFOR-a na Kosovu, bez prethodnog dogovora sa Beogradom, "neprimerena" principima proklamovane spoljne politike Beograda. Kako su kazali, izjava Vulina, "ne doprinosi ni bezbednosnim interesima srpske manjine na Kosovu".

"Napominjemo da je Crna Gora pozvana da uputi svoje predstavnike kao samostalna i suverena država i kao članica NATO-a kome je povereno komandovanje KFOR-om – Međunarodnim mirovnim snagama UN koje su 1999. uspostavljene po Rezoluciji 1244 Saveta bezbednosti i to uz saglasnost Beograda," navodi se u reagovanju Foruma.

Vulin je od Crne Gore zatražio da ne šalje oficire na Kosovo, jer o tome nije pitala Srbiju i ocenio da će time ugroziti odnose s Beogradom, kao i stabilnost Balkana.

Iz Foruma su podsetili da Srbija do sada ni od jedne države, čije su snage upućivane u KFOR, nije tražila da je za to prethodno pitaju, pa ne priliči da se to traži ni od Crne Gore.

"Ona više nije u istoj državi sa Srbijom zbog čije je nekadašnje politike na Kosovu i sama trpela posledice i bombardovanja na koje je, nepotrebno, podseća ministar odbrane Srbije," kaže se u saopštenju.

Forum ipak izražava nadu da izjava ministra odbrane Srbije neće poremetiti odnose sa Crnom Gorom, koji su u poslednje vreme obostrano ocenjivani kao vrlo dobri.

Marković je istakao da pitanje demarkacije nije na njegovom dnevnom redu tokom jednodnevne posete Kosovu, ali ako domaćin traži, razgovaraće se i o tome.

On je dodao da demrakaciju ne vidi kao pitanje koje "ugrožava odnose između dve zemlje", koji su, kako on smatra, "odlični".

Crna Gora želi da vidi Kosovo u EU i NATO-u

Odgovarajajući na pitanje dopisnice RTK iz Crne Gore, Ilirijane Markaši, u kojim oblastima vidi najbolje izglede za saradnju između dve države, Marković je rekao da Crna Gora, sada kao članica NATO-a, i država koja već pet i po godina pregovara o članstvu u EU, može puno pomoći Kosovu u fazi jačanja unutrašnjih potencijala i gradnji institucija kako bi Kosovo izvesno obezbedilo evropsku i evroatlantsku perspektivu.

Premijer je istakao da Crna Gora želi da vidi Kosovo u EU i NATO-u i da će na tom putu podržavati i pomagati institucije Kosova, u onoj meri u kojoj to budu zahtevale kosovske vlasti.

Na pitanje da li da li smatra da evropske integracije Zapadnog Balkana moraju imati bolju dinamiku, premijer Crne Gore je odgovorio potvrdno.

"Ja sam neko ko zagovara brzi ulazak zemalja Zapadnog Balkana u EU. Naravno, ne bez zasluga, nego po kvalitetu procesa koji kandidati za članstvo u EU vode. Ali, to znači da Evropska unija mora biti otvorenija prema zemljama Zapadnog Balkana kada je u pitanju politika proširenja. Za sada nas EU gleda kao na zemlje sa manjkom evropskih i demokratskih vrednosti, kao zemlje koje treba administrativno disciplinovati da bi jednog dana mogle biti u Evropskoj uniji," kazao je Marković.

Premijer je istakao da "zemlje regiona imaju tradiciju i kulturu i vrednosti, ali su zbog različitih istorijskih okolnosti u prošlosti izgubile prilike za evropsku perspektivu".

"Zbog toga tražimo od Evrospke unije da jasno pošalje poruku vizije proširenja i evropske perspektive zemalja Zapadnog Balkana, uključujući naravno i Kosovo. Zbog toga je ova godina ključna za nas jer imamo nekoliko važnih događaja koji će opredeliti budućnost svake zemlje pojedinačno i regiona u celini," rekao je Marković.

Na Haradinaju hrabra odluka

Odgovarajući na pitanje da li će je moguće da Crna Gora ponovo razmotri Sporazum o demarkaciji granice sa Kosovom, Marković je odgovorio odrečno i dodao da Crna Gora nije uzela ni santimetar kosovske teritorije, da dalji pregovori nisu mogući.

Marković je podvukao da će u utorak u Prištini pozvati premijera Kosova Ramuša Haradinaja da donese hrabru odluku.

"Treba donositi odluke koje izvesno građanima nude mnogo više nego što oni danas imaju. Kada se Crna Gora opredjeljivala da prizna Kosovo, u Crnoj Gori je bila uzavrela politička klima. Preko 85 odsto građana je bilo protiv odluke Vlade da prizna Kosovo. Ali mi smo ipak priznali Kosovo. Rekao bih, zbog takve odluke i takve vizije koju je crnogorsko rukovodstvo tada imalo, Kosovo uživa deo današnjih benefita kao zemlja koja ima evropsku i evroatlantsku perspektivu i stabilnost kao ključnu potrebu regiona", poručio je Marković.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.