Marko Đurić i Aleksandar Spirić demantovali jučerašnju naslovnicu Politike o otkazu za preko 2000 radnika sa Severa

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju, Marko Đurić, demantovao je jučerašnje navode lista "Politika" da će početkom sledeće godine biti otpušteno preko 2000 radnika na Severu Kosova koji se finansiraju iz lokalnih budžeta. I predsednik Privremenog organa opština Kosovska Mitrovica, Aleksandar Spirić, demantovao je vest takođe, poručivši da ovo telo podržava politiku vlade Republike Srbije i premijera Aleksandra Vučića. Online izdanje Politikine vesti o otkazima nije moguće pronaći. Severne kosovske samouprave još od septembra sa Ministarstvom finansija u Prištini usaglašavaju budžete za 2015. godinu. One još uvek nemaju svoj budžet. Lokalni budžeti se još uvek pune iz budžeta Republike Srbije preko privremenih organa lokalnih samouprava i resornih ministarstava, kao i preko Kancelarije za KiM.
 
"Nije istina da će doći do otpuštanja radnika u javnim komunalnim preduzećima, direkcijama, Poreskoj upravi i drugim institucijama na području KiM", rekao je Đurić za Politiku.
 
On je naglasio i da se u Briselu nije razgovaralo o integraciji radnika koji rade u lokalnoj samoupravi u opštinske strukture, koje bi bile formirane u nekom narednom periodu. 

Povezani članci:
 
 
 
 
 
Upitan da li ima načina da se pomogne Srbima koji bi ostali bez posla, ukoliko Priština ne prihvati predložene opštinske budžete, Đurić je odgovorio da Priština insistira od gradonačelnika da u budžete budu uvršteni zdravstvo i prosveta i brojke o ljudima koje bi oni držali na platama. 
 
Prema njegovim rečima, reč je o ljudima koji bi bili na duplim platama – i na platama Beograda i na platama Prištine. 
 
"Spremni smo sa Prištinom da započenemo dijalog o funkcionisanju opštinskih administracija, koji ni u kojem slučaju ne može da rezultira otkazima, ili smanjenjem broja radnih mesta za Srbe na severu Kosova", poručio je Đurić. 
 
Privremeni organ  takođe demantovao i sledi poltiiku Premijera Aleksandra Vučića
 
Nakon Đurićevih demantija, oglasio se i predsednik Privremenog organa opštine Kosovska Mitrovica Aleksandar Spirić, poručivši u pisanom demantiju da Privremeni organ opštine Kosovska Mitrovica "podržava i sledi aktuelnu politiku Vlade Republike Srbije i premijera Aleksandra Vučića," a tekst sa naslovne strane Politike nazvao je "novinarskim glasinama."
 
„Sprovođenje socijalne politike, mnogi infrastukturni projekti, angažovanje pripravnika, obezbeđivanje stručne prakse za studente Univerziteta u Prištini, rešavanje stambenih pitanja i još mnogo toga – u smislu aktivnosti koje se sprovode u saradnji sa Kancelarijom za Kosovo i Metohiju, jasno pokazuju kakav je stav Vlade Republike Srbije, ne samo prema Kosovskoj Mitrovici, već i prema celoj pokrajini. Uz sve teškoće sa kojima se suočavamo, svakodnevno – na raznim poljima, stvaramo osnovu za dalji razvoj grada i kvalitetniji život u njemu. U našem gradu, što se može i videti, gradi se, ulaže, realizuju se privredni i kulturni projekti. Smatramo da uspevamo da ostvarimo svoju funkciju – da budemo servis građanima naše opštine, odnosno da sprovodimo politiku Vlade Republike Srbije. Ovim putem želimo da jasno ukažemo na činjenicu na osnovu novinarskih glasina da nijedan radnik neće ostati bez posla, već da ćemo se truditi u saradnji sa Kancelarijom za Kosovo i Metohiju, a uz podršku Vlade Republike Srbije, da pronađemo rešenja za zapošljavanje mladih ljudi sa ovog područja," navodi se u saopštenju.
 
Politika: Otkazi za 2000 Srba na severu Kosova

U jučerašnjem štampanom izdanju Politike, na naslovnoj strani, objavljeni su navodi da će mnoge ustanove koje kosovski zakon o lokalnoj samoupravi ne prepoznaje kao deo opštinskog budžeta, poput civilne zaštite, komunalnih preduzeća, itd., ostati van tog budžeta, a samim tim, radnici i bez posla, već od početka 2015. godine. Novinarka se za ove tvrdnje pozvala na izjave gradonačelnika Leposavića i Zvečana, kao i predsednice SO Severna Mitrovica. Elektronska verzija ove vesti, međutim, nije dostupna, a same novine su juče na Severu Kosova, u bukvalnom smislu reči, bile 'razgrabljene'.

 


Lokalni budžeti se još uvek pune iz budžeta Republike Srbije preko privremenih organa lokalnih samouprava i resornih ministarstava, kao i preko Kancelarije za Metohiju. Opštine na Severu Kosova koje su početkom ove godine formirane po kosovskom sistemu, nakon kosovskih lokalnih izbora još uvek nemaju svoj budžet. Prvi zvaničan opštinski budžet one će dobiti tek za 2015. godinu, a već je drugi mesec usaglašavanja ovih samouprava sa kosovskim ministarstvom za finansije oko nacrta budžeta. Lokalne samouprave su već drastično smanjile prvobitne predloge. O pitanju opštinskih budžeta za 2015. godinu možete detaljnije pročitati u našim povezanim člancima. KoSSev prati ovu temu.


 

 
 
 
 


Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.