Marinković: Nisam razumeo izlaganje Vučića, reakcija Beograda konfuzna

Reakcija koja dolazi iz Beograda nakon izbora na Severu Kosova je “konfuzna”, a Srbi na Kosovu žele da čuju šta je plan Beograda i šta ćemo da radimo u ovom trenutku, kaže Miodrag Marinković, direktor Centra za afirmativne društvene akcije iz Mitrovice.

“Iskren da budem, ja sam bio jako zbunjen, nisam razumeo veći deo izlaganja predsednika (Aleksandra) Vučića”, rekao je Marinković u emisiji “Iza vesti” na N1.

Kazao je da se ne slaže sa ocenom Vučića da su ovi izbori bili poraz kosovskog premijera Aljbina Kurtija.

Ističe da ako srpska zajednica nema gradonačelnike, verovatno neće biti formirana ZSO, a bez ZSO, francusko-nemački sporazum neće biti implementiran.

Marinković ne smatra ni da će albanski gradonačelnici opština sa većinskim srpskim stanovništvom formirati ZSO, jer za to i nisu dovoljne četiri opštine na severu, već treba da se angažuje i šest opština na jugu.

Međutim, smatra da građani mogu trpeti posledice zbog nekih ideja pokreta Samoopredeljenje, poput onog da se most na Ibru otvori za saobraćaj.

Za predsednika Srbije kaže da priča “suprotno onome što je pričao pre mesec dana”, da je precenio sposobnost međunarodne zajednice da izvrši uticaj na Kurtija i da će ostati na istom putu.

“Ne verujem da ono što je izgovorio znači neku promenu politike”, kazao je Marinković i dodao da je nakon barikada na severu pala popularnost Vučića i Srpske liste, i došlo do razočarenja kod velikog broja ljudi.

Naveo je da je neophodno “da imamo realnu politiku koja će za cilj imati da Srbi ostanu da žive na Kosovu”.

Govoreći o prijavi Kosova za članstvo u Savet Evrope, kaže da je taj proces tek počeo i da je za njegov završetak potreban pozitivan izveštaj o stanju manjinskih prava, pa je to prilika da se ukaže na kršenja prava Srba.

“Siguran sam da će ovi izbori biti predmet analize u procesu prijema Kosova u Savet Evrope”, rekao je Marinković.

O lokalnim izborima na Severu Kosovsa čitajte na našoj tematskoj straniciPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.