Protest u Rudaru zbog hapšenja advokata

Oko hiljadu građana sa Severa Kosova protestovalo je danas, oko 15 časova, u Rudaru kod Zvečana, zbog jutrošnje EULEX-ove akcije hapšenja dvojice advokata iz Severne Mitrovice.

Tokom protesta, magistralni put Priština – Raška je bio u blokadi, a među okupljenim građanima bili su i gradonačelnici Severne Mitrovice, Zvečana, Zubinog Potoka i Leposavića. 

Gradonačelnik Severne Mitrovice, Goran Rakić se obratio medijima uputivši zahtev EULEX-u da se izjasni o svojim postupcima i namerama.

"Zahtevam od EULEX-a da prestane sa ignorisanjem institucija na Severu, a posebno regionalne komande KPS-a. Bićemo prinuđeni da uskratimo prisustvo EULEX-u na Severu, ukoliko se ne prestane sa jednostranim akcijama i zastrašivanjem stanovništva, isključujući pri tom u potpunosti KPS Sever, čime se dovodi u pitanje postojanje institucija policije – Mitrovice Sever. Zahtevamo od EULEX-a da se odmah izjasni o postupcima i namerama zbog kojih su privedeni  pravni zastupnici Srba, da se odmah oslobode kao i da se omogući svim zatočenim Srbima da se brane sa slobode," rekao je Rakić.

Supruga advokata Dejana Vasića, Jelena Vasić, izjavila je da EULEX nije zvanično obavestio porodicu o razlogu pritvaranja, te da nemaju nikakvu  informaciju o tome gde se trenutno nalazi Dejan Vasić, kao i da im nije omogućeno da kontaktiraju sa njim. 

Kosovska policija nije bila uključena u akciju hapšenja advokata

Regionalni komandir kosovske policije, Nenad Đurić, izjavio je da kosovska policija nije bila uključena u akciju hapšenje advokata.

"Što se tiče regiona Mitrovice Sever, ja kao regionalni komandir i komandir tima ovog regiona, mogu da kažem da mi nismo bili obavešteni o noćašnjoj akciji, niti imamo bilo kakva saznanja u vezi sa tim, tako da stvarno ne mogu ništa da vam kažem, jer EULEX vodi slučaj. Za sve u vezi sa tim morate se obratiti EULEX-u, jer mi, kao regionalna komanda, ponavljam, niti smo bili upoznati, niti se bavimo time, niti je taj slučaj u našoj ingerenciji," rekao je Đurić.

Podsetimo, jutros su uhapšeni mitrovički advokati, Dejan Vasić i Faruk Korenica. U ranijoj izjavi za Tanjug, portparolka EULEX-a, Irina Gudeljević, rekla je da je EULEX-ova operativna grupa za Mitrovicu rano jutros sprovela operaciju pretresa u Severnoj Mitrovici, nakon čega je dvoje osumnjičenih lica intervjuisano i uhapšeno na osnovu naloga koji je izdao tužilac. "Oni se trenutno nalaze u policijskom pritvoru i terete se za opstrukciju dokaza ili zvaničnog postupka, suprotno članu 394 Krivičnog zakonika Kosova,"  rekla je Gudeljevićeva.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.