Manjinski poslanici ključni za formiranje kosovske vojske

Iako bi proces formiranja Oružanih snaga Kosova mogao da potraje čitavu deceniju, prvi korak ka tome je promena Ustava, za šta je potrebna dvotrećinska većina, ne samo svih poslanika, već i poslanika iz manjinskih zajednica koji imaju mogućnost da blokiraju ovaj proces.

Dragana Đukić

Skupštinski odbor zadužen za nadgledanje Kosovskih bezbednosnih snaga, razmatrao je Strategiju sektora bezbednosti kojom se predviđa formiranje oružanih snaga, i koju su prethodno usvojili Kosovski savet za bezbednost i Vlada Kosova.

Jedini predstavnik srpske zajednice u Odboru, poslanik Goran Marinković, smatra da je formiranje oružanih snaga nepotreban teret za Kosovo, jer je NATO dovoljan garant bezbednosti, a Kosovu ni od koga ne preti opasnost, posebno ne od Srbije. Uslovljavanje glasanja za oružane snage dobijanjem rezervisanih mesta vidi kao mogućnost.

“Nama su rezervisana mesta potrebna da bismo zaštitili svoje interese u ovom trenutku. Da li će se Zakon o oružanim snagama Kosova usvojiti bez toga, mislim da nije realno i mislim da to nije moguće bez dve trećine glasova manjinskih zajednica. Nećemo dozvoliti da budemo izmanipulisani jer smo u nekim trenucima radili i na štetu svojih zajednica kako bismo našli kompromis za neka rešenja”, kaže Marinković.

Ministar za zajednice i povratak, Dalibor Jeftić, ranije je izjavio da o promeni Ustava još nije bilo reči u vrhu Samostalne liberalne stranke, dok poslanik iz bošnjačke zajednice, Rasim Demiri, ne vidi formiranje oružanih snaga kao pretnju bilo kome, već kao faktor mira i korak bliže evroatlantskoj zajednici.

Anton Ćuni iz Demokratskog saveza Kosova, veruje da bi trgovina glasovima, iza kulisa, donela više štete nego koristi.

“Neizbežna je izmena Ustava, jer su Kosovske bezbednosne snage ustavna kategorija. Potrebna je većina glasova poslanika manjina, ali netransparentna dogovaranja i povezivanje sa drugim političkim pitanjima bi nas skupo koštalo. Postavlja se pitanje da li je vredno sve ovo raditi sa tako velikim troškovima”, kaže Ćuni.

Strategijom sektora bezbednosti predviđeno je da Kosovske bezbednosne snage dobiju vojnu umesto civilne uloge do 2024. godine. Za političke lidere deset godina je previše, dok poznavaoci sektora bezbednosti kažu da će ceo proces doneti veće troškove i da bi mogao trajati i 15 godina.

“Mislimo da će to ići jako sporo, jer zahteva mnogo vremena i mnogo sredstava da bi imali profesionalne bezbednosne snage koje mogu da garantuju teritorijalni suverenitet i integritet Kosova. Za to su potrebna dodatna budžetska sredstva. Prema trenutnom budžetu, buduće oružane snage ne bi mogle imati budžet veći od 65 do 75 miliona evra i njihova sredstva bila bi ograničena, a treba dostići standarde NATO-a, bilo da je u pitanju garancija mira u zemlji ili odlazak u mirovnu misiju,” kaže Skender Prteši, istraživač Kosovskog centra za bezbednosne studije.

Poslanik Samoopredeljenja, Redžep Seljimi, kaže da je zadovoljan Strategijom sektora bezbednosti koju su usvojile Vlada i Savet za bezbednost, ali da nema poverenja u Vladu da će biti sprovedena.

“Tražim od Vlade da sa Srbijom ne bude nikakvih pregovaranja o ovom dokumentu, jer skoro sve što se do sada radilo, pregovaralo se sa Srbijom, uključujući i bezbednosne institucije, kao što je policija,” rekao je Seljimi.

Oružane snage bile bi komponenta NATO-a u intervencijama i mirovnim misijama izvan Kosova, i ubrzale bi proces evroatlantskih integracija, a za sve to postoji i saglasnost severno-atlantske alijanse, jer su njihovi predstavnici bili prisutni na sastanku Kosovskog saveta za bezbednost kada je odluka o stvaranju oružanih snaga doneta, zaključio je predsednik skupštinskog odbora za bezbednost Ahmet Isufi.

Poslednijih dana se najavljuje mogućnost da bi u zamenu za rezervisana mesta, manjinske zajednice mogle dati zeleno svetlo za formiranje kosovske vojske. Međutim, iako saglasnost o rezervisanim mestima postoji, stavovi o formiranju oružanih snaga nisu usaglašeni, pa je neizvesno da li bi manjinske zajednice, svoj glas uslovile dobijanjem rezervisanih mesta.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.