Manastir Visoki Dečani pozvao građane da pomognu u obnovi crkve u Prizrenu

Manastir Visoki Dečani uputio je poziv onima koji su u mogućnosti da pomognu rekonstrukciju crkve Svetog Nikole u Prizrenu, koja je uništena posle rata 1999. godine.

„Svi koji su zainteresovani da pomognu rekonstrukciju crkve Svetog Nikole (Rajkove crkve) u Prizrenu, slobodno mogu da se jave ocu Jovanu Radiću, parohu u Prizrenu koji je predsednik Odbora za obnovu putem Instagrama – prizren.obnovasvetinja„, poručili su iz Visokih Dečana.

Podsetili su na to da je Odbor za onovu objavio na Youtube-u kratak video zapis o hramu Svetog Nikole sa upustvom za doniranje.

Rajkova crkva je poslednja srpska pravoslavna crkva u Prizrenu koja nije obnovljena.

Decembra prošle godine, kako je javio Radio Goraždevac, započeto je čišćenje dvorišta crkve, uz blagoslov episkopa raško-prizrenskog Teodosija, a u saradnji sa misijom OEBS-a na Kosovu.

Tada je paroh prizrenski jerej Jovan Radić rekao da je na praznik Svetog Nikole stigla vest o početku obnove ove svetinje.

„Na praznik Sv. Nikole dobili smo informaciju da će se početi sa čišćenjem svetinje i da ćemo uskoro očistiti portu, samu crkvu i oko nje postaviti ogradu i kapiju. To će biti prva faza obnove, ako Bog da da sledeće godine počne i obnova same crkve“, rekao je tada paroh prizrenski.

Odbor za obnovu svetinja Prizrena je i prethodno pozivao građane koji žele i koji su u mogućnosti, da pomognu akciju obnove crkve Svetog Nikole.

Crkvu Svetog Nikole (Rajkove crkve) u Prizrenu podigao je prizrenski plemić Rajko Kirizlić. Sagrađena je u prvoj polovini 14. veka, u prizrenskom naselju Potok-mala. Rajkova Crkva pominje se u Svetoarhanđelskoj hrisovilji cara Dušana. Priložio ju je, zajedno sa drugim brojnim crkvama, svojoj zadužbini, manastiru Svetim Arhangelima i svojoj grobnoj crkvi.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.