Počelo rasčišćavanje dvorišta crkve Svetog Nikole u Prizrenu

Rasčiščavanje dvorišta crkve Setog Nikole u Prizrenu
Foto Radio Goraždevac

Čišćenje dvorišta crkve Svetog Nikole (Rajkove crkve) u Prizrenu počelo je danas uz blagoslov episkopa raško-prizrenskog Teodosija u saradnji sa misijom OEBS-a na Kosovu. Vest o početku obnove stigao je na praznik Svetog Nikole a dan nakon toga krenulo je rasčišćavanje dvorišta, kako bi sledeće godine krenula obnova.

Paroh prizrenski jerej Jovan Radić rekao je da je na praznik Svetog Nikole stigla vest o početku obnove crkve Svetog Nikole.

„Na praznik Sv. Nikole dobili smo informaciju da će početi sa čišćenjem svetinje i da ćemo uskoro očistiti portu, samu crkvu i oko nje postaviti ogradu i kapiju. To će biti prva faza obnove ako Bog da da sledeće godine počne i obnova same crkve“, rekao je paroh prizrenski otac Jovan Radić, koji je služio liturgiju na praznik Svetog Nikole u sabornoj crkvi.

Pre tačno godinu dana Odbor za obnovu svetinja Prizrena je saopštio da pokreće obnovu crkve Svetog Nikole u Prizrenu. Podsećajući da je Rajkova crkva poslednja srpska crkva u samom Prizrenu koja nije obnovljena, Odbor je tada pozvao sve dobronamerne ljude koji žele i mogu, da pomognu akciju hitnog spasavanja ovog značajnog spomenika kulture.

„Počeli smo uz blagoslov vladike Teodosija da prikupljamo novac i naišli smo na dobar odaziv svih ljudi u Srbiji i inostranstvu. Sakupili smo određenu svotu novca sa kojom bismo mogli da započnemo obnovu, rekao je otac Jovan Radić.

Crkva Svetog Nikole u Prizrenu je srednjovekovna vlastelinska crkva, zadužbina Rajka Kirizmića. Sagrađena je u prvoj polovini 14. veka, u prizrenskom naselju Potok-mala. Rajkova Crkva pominje se u Svetoarhanđelskoj hrisovilji cara Dušana. Priložio ju je, zajedno sa drugim brojnim crkvama, svojoj zadužbini, manastiru Svetim Arhangelima i svojoj grobnoj crkvi.

Sveti Nikola je jako poštovan u ovom delu Metohije o čemu svedoče mnogobrojne crkve posvećene ovom svetitelju u Prizrenu i Sredačkoj župi: Sv. Nikola, crkva u manastiru Sv. Arhangela (u fazi obnove), Sv. Nikola Tutićeva, preko puta sabornog hrama u Prizrenu, zadužbina porodice Tutić iz 14. veka postradala u martovskom pogromu, obnovljena 2010, Dečanski metoh; Sv. Nikola u Sredskoj, Drajčićima, Mušnikovu i Bogoševcu. Pretpostavlja se da je i na Višegradu postojala kapelica za vojnu posadu, posvećena Sv. Nikoli.

Na putu iz Prizrena ka manastiru Sv. Arhangela u klisuri Prizrenske Bistrice nalazi se pećinska crkva isposnica Sv Nikole, koja je takođe postradala 17. Marta.

Radio GoraždevacPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.