MALS: Na Severu nema volje za učešće u inicijativama za smenu gradonačelnika

Severna Mitrovica
FOTO: KoSSev

Izvor: Koha (Tekst je izvorno preveden sa albanskog; jučerašnje izdanje)

Zamenik ministra administracije i lokalne samouprave, Arber Vokri (Arbër Vokrri), izjavio je da nema mnogo volje birača u severnim opštinama da učestvuju u inicijativama za razrešenje predsednika opština na Severu Kosova.

Vokri je u ponedeljak, u emisiji „60 minuta“ KTV-a, rekao da ne očekuje da će se građani odazvati pozivu za popunjavanje 20 odsto potpisa potrebnih za pokretanje procedure za razrešenje gradonačelnika.

„Koliko sam video sa terena, nema mnogo spremnosti. Njih interesuje da imaju garanciju da se situacija neće vratiti nazad onako kako je bilo pre izbora. Ne očekujem da se će se građani odazvati pozivu da se popuni tih 20 odsto potpisa za pokretanje postupka za razrešenje gradonačelnika“, rekao je on.

Vokri je saopštio da je sastavljen nacrt administrativnog uputstva koji precizira korake koje treba preduzeti kada se grupa građana organizuje za smenu gradonačelnika. Prema njegovim rečima, ovaj nacrt će biti završen za nedelju dana.

„U Republici Kosovo do sada nije postojala praksa da građanska inicijativa smeni bilo kog gradonačelnika, a ovim administrativnim uputstvom su precizirani koraci koji se moraju poštovati kada se grupa građana organizuje i preduzme inicijativu za razrešenje gradonačelnika. U dokumentu kojim se osniva Radna grupa za sastavljanje ovog administrativnog uputstva pominje se da nacrt mora da bude podnet 1. septembra, u toku ovog meseca, rekao bih da će se završiti ove nedelje. Koliko znam, nije utvrđeno vreme koje se može očekivati dok se svi potrebni potpisi ne sakupe da se dostigne 20 odsto, ali je precizirano da kada se predaju potpisi i utvrdi se da nije prikupljeno 20 odsto, daje se dodatnih 10 dana da se ovaj broj završi“, dodao je on.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.