Mališani iz Gračanice nastavljaju tradiciju, održana novogodišnja prodajna izložba čestitki i rukotvorina

Prodajna izložba gračanica
FOTO: KoSSev

Hodnike Osnovne škole Kralj Milutin u Gračanici krajem i ove – 2023. godine ispunjavali su dečija graja, pozitivna atmosfera i druženje, kako mališana, tako i odraslih. Uoči Nove Godine održana je još jedna prodajna izložba novogodišnjih čestitki, ali i drugih rukotvorina učenika ove škole koji već godinama izlažu radove svojim mušterijama – drugoj deci i roditeljima.

Osim čestitki kojih je na „novogodišnjoj pijaci“ bilo najviše, u holu škole mališani su izložili i druge predmete.

Posetioci su mogli da pazare novogodišnje ukrase, kako za jelku, tako i za badnjake, pletene kape, rukavice, priveske, bukmarkere, magnete.

Kako bi akcija bila što uspešnija, i ove godine su se uključili svi učenici – od prvog do osmog razreda.

Svoje projekte su osmišljali i realizovali na vannastavnim aktivnostima uz pomoć svojih nastavnica likovnog Ljiljane Đorić i Stanke Popović, kao i učiteljica razredne nastave za niže razrede.

Ovu školu pohađa oko 600 dece, a svi oni su doprineli akciji barem sa jednim radom, kazala je za KoSSev nastavnica likovnog, Ljiljana Đorić, koja je u velikoj meri zaslužna za pokretanje, ali i realizaciju ove akcije, uz učiteljice, direktora i pedagoga škole.

Sve pripreme su završene početkom nedelje, te je prodajna izložba otvorena u sredu 27. decembra.

Ovaj događaj je tog i narednog dana okupio mnogobrojne roditelje, mališane i sve one koji su bili u potrazi za čestitkama.

 

I dok cene u prodavnicama skaču, na ovoj izložbi se nisu menjale u odnosu na prethodnu godinu. Određivali su ih nastavnici u dogovoru sa decom – kako bi bile pristupačne, ali ne i takve da obezvrede trud mališana.

Čestitke su se prodavale za 50 dinara, a drugi izloženi predmeti i po višim cenama – do 400 dinara.

Dvodnevna izložba rezultirala je rekordnom zaradom. Ukupno je prikupljeno oko 400 evra, što je za 100 evra više u odnosu na prethodnu, a 200 evra više u odnosu na 2021. godinu.

Nastavnica likovnog, Ljiljana Đorić, prezadovoljna je odzivom i nada se da će se pozitivan trend samo nastaviti.

„Kako su mi učenici rekli, uspeli smo da prikupimo čak više novca nego prethodne godine. Prezadovoljna sam, prvenstveno zbog mališana“, navodi Đorić.

Za šta će novac biti iskorišćen i dalje nije poznato. Odluku će doneti učenički parlament u dogovoru sa pedagogom.

Novac će, svakako otići za projekat ili drugu aktivnost namenjenu za unapređenje kvaliteta obrazovanja mališana.

Osim što se već sedam godina održava novogodišnja akcija prodaje novogodišnjih čestitki, paralelno sa njom se u ovoj školi u Gračanici, uoči Uskrsa realizuje i uskršnja prodaja jaja.

Značajan doprinos u njihovoj realizaciji iz godine u godinu daje upravo nastavnica likovnog, Ljiljana Đorić.

„Volja i želja dece, druženje, ali i razvijanje osećaja za humanost i težnja ka tome da mališani ispune svoj potencijal“ – glavni su izvori motivacija ove nastavnice.

Pročitajte još:

Učenici iz Gračanice u još jednoj novogodišnjoj prodajnoj izložbi čestitki i drugih rukotvorina

Mali umetnici u Gračanici sa nastavnicom u tradiciji dugoj 5 godinaPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.