Maksić: Nad Banjskom sada informacioni čep ali mislim da će se na njoj tek raditi

„Ne vidim da Kosovo može da postane tema od koje Srbija u neko dogledno vreme može da odustane“, kazala je za KoSSev programska direktorica BIRN Srbija Tanja Maksić. Istovremeno se slaže da je Kosovo kao tema donekle uklonjeno iz javnosti u dosadašnjoj predizbornoj kampanji, što preko predsednika Srbije, što preko dela opozicionih stranaka.

„To mi ne deluje kao realno, ali mislim da će biti dirigovana, ili sklonjena ili stavljena u epicentar izveštavanja, u zavisnosti od toga kako se situacija na raznim drugim poljima bude odvijala“, kazala je Maksić za KoSSev, govoreći o mogućnosti da Kosovo u budućnosti takođe iščili kao tema u srpskoj javnosti.

„Mediji se u Beogradu interesuju za temu Kosova, i ne mogu da kažem da će ono skroz da nestane sa agende. Ono je tu. E sad, kako će da se plasiraju informacije, u kom trenutku, da li će da one budu udarne vesti, ili skrajnute na petu stranu portala, da li će da idu uz klik bejt naslov, to sve zapravo zavisi od različitih okolnosti“.

Informacije o Kosovu ka Beogradu putuju u talasima, kaže Maksić. Nekad su zaista podstaknute nekom situacijom na terenu kao što je to bilo u septembru. Nekada se istina zloupotrebljava u izbornim kampanjama.

„Ja ne pamtim kada smo mi zadnji put imali izbore u Srbiji u decembru do ovih“, podseća.

I opoziciji i javnosti nedostaju proverene informacije

I ona primećuje da u ovoj predizbornoj kampanji u Srbiji, Kosovo nije tema, ni za vlast, kao ni za opoziciju.

Maksić smatra da je jedan od ključnih razloga zbog kojeg opozicioni političari neće insistirati na ovoj temi to što celokupnoj srpskoj javnosti, kao i srpskim opozicionim strankama, manjkaju proverene i tačne informacije sa Kosova, naročito o poslednjem slučaju u Banjskoj.

„Ostali smo uskraćeni za jako puno informacija o tome šta se ovde zapravo desilo. Šta je pošlo po zlu? Šta je bila ideja Radoičićeve grupe kada su naoružani upali u Banjsku, čak i šta je u tančine i u detalje dogovoreno između Vučića i Kurtija na sastancima koje oni imaju unazad?“

Smatra da stoga kod opozicionih političara i dela javnosti postoji bojazan da se opredeljuju po raznim pitanjima o Kosovu, zato što:

„Mi prosto ne baratamo sa dovoljnom količinom proverenih informacija“, navodi Maksić.

Vučića Banjska poremetila

Kada je u pitanju Vučić, Maksić smatra da će predsednik Srbije, više insistirati na ekonomskoj infrastrukri i oporavku, što se već i primećuje u prvim nastupima i spotovima.

„Verovatno će insistirati na toj tzv. helikopter ekonomiji, gde penzioneri početkom decembra očekuju dodatnu pomoć, studenti, pa mladi do 16. On će pre insistirati na takvim temama u kampanji, nego na temi Kosova, zato što mislim da ga je prilično poremetila ova situacija sa Banjskom da čak ni u tom smislu – ili nema dobre informacije, ili ne želi da ih deli sa javnošću“.

Slučaj Banjska – informacioni čep, tema kojom se ‘dobro’ upravlja

Govoreći o Banjskoj, kaže da je na čitavom slučaju „veliki čep“, i da sami istraživački mediji veoma sporo i teško dolaze do proverenih informacija.

„Tom temom se očigledno vrlo dobro upravlja. Sada je momenat kada tu temu treba što pre zatvoriti, naročito zato što su tu spominju i sankcije Srbiji. Nije sada politički oportuno rabiti tu temu i na noj insistirati i istraživati, jer ko zna šta sve može da ispadne u toj istrazi, na koje ljude će da ukaže, njihovu mrežu, partnere i ostalo“, navodi Maksić.

Očigledno ovo nije tema koju treba rabiti u ovom trenutku, već da se sačeka.

„Ali mislim da ovo neće tako brzo umreti. Mislim da tek predstoji period kada će se na ovoj temi itekako raditi“, naglasila je Maksić.

Maksić sa druge strane naglašava da teme koje će približiti živote običnih građana je ono što hronično nedostaje u srpskim medijima kada je u pitanju izveštavanje o Kosovu.

„Mi stalno imamo neku predstavu o Kosovu koja je sve samo ne prikazuje realan život ljudi koji ovde žive, svakodnevne probleme, kako je živeti u podeljenom gradu i slično“.

Slaže se konačno i da deluje kao da su mediji i od teme o otkrivanju ubica i nalogodavaca ubistva Olivera Ivanovića „pomalo odustali“ i da je sama tema gurnuta u stranu.

Međutim, Maksić dodaje: „Suđenje se nastavlja. Novi dokazi će sada da budu predstavljeni i ja mislim da je to sada povod da se ponovo mediji zainteresuju i da o tome pišu“.

 

 Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.