Majstor i samouki vajar iz Leposavića – od siporeksa do gline

Samouki vajar Dragan Novaković zvani Beli iz sela Slatina kod Leposavića, dane provodi radeći u svojoj majstorskoj radionici sa strugom i bušilicom gde iz prikrajka stvara umetnička dela.

Dragan na svom vajarskom stalku svakodnevno majstoriše, što ga, kako kaže, opušta. Sa druge strane, uživa i u stvaranju novih umetničkih dela rukama zamazanim glinom.

Njegov talenat primećen je dok je u osnovnoj školi pravio „figurice od siporeks bloka“ jer, kako kaže, tada nije postojala glina, a ljubav prema ovom umetničkom izražaju rodila se upravo u tom periodu, kada je takođe od siporeksa napravio pikslu sa šapama lava.

Danas je siporeks zamenila glina, međutim, umetnička dela pravi i od drugih materijala.

„Od starog gvožđa ispupčenog, elipsastog, ispredenog, zarđalog, nakon farbaranja i čišćenja može da ispadne umetničko delo“, smatra Beli.

Novinaru RTK2 koji je radio prilog o ovom umetniku opisao je proces stvaranja umetničkog dela.

„Prvo uzimam negativ, pa onda pozitiv – koji je glina, pa se onda prema negativu lije pozitiv u bronzi“.

Draganovi „klijenti“ su uglavnom privatna lica.

Kaže da sve radi po porudžbini, kao i da u poslednje vreme „ima više umetničkih duša koje se javljaju“, te samim tim i više posla.

Od svojih dela izdvaja „bistu pokojnom šumaru koja se nalazi u Krnjinu, te figuru golubice za nadgrobni spomenik ali i figuricu Patrijarha Pavla, nalik spomeniku ispred crkve u Leposaviću“.

Osim toga, ovaj umetnik pravi i pločice za vrata, ikone, kandila, mesingane kadionice, mesingana slova i krstove.

Njegova želja je da napravi figure koje će nadživeti sve, zato, ako prolazite kroz Ibarsku Slatinu, svratite u omalenu zelenu garažu, možda i pronađete nešto što Dragan stvara, a šta može da zadovolji vašu umetničku znatiželju.

Video prilog o Draganu Novakoviću-Belom pripremio je Ivan Vučković za RTK2.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.