Mađarska proglašava vanredno stanje zbog rata u Ukrajini

FOTO: Instagram stranica „Budućnost Srbije“, Viktor Orban u poseti Srbiji pre tri dana

Premijer Mađarske Viktor Orban objavio je u video poruci na Fejsbuku da će od ponoći Vlada Mađarske proglasiti vanredno stanje zbog rata u Ukrajini.

„Vlada će koristeći svoje ustavom zagarantovano pravo od ponoći proglasiti vanredno stanje“, najavio je Orban, prenela je agencija MTI.

On je poručio da je Vlada, koja je danas položila zakletvu, odmah počela sa radom i da nisu gubili ni minut, jer je u susedstvu rat koji je, prema njegovim rečima, tek počeo.

„Ovaj rat predstavlja stalnu pretnju Mađarskoj, jer ugrožava našu fizičku bezbednost, snabdevanje energijom i finansijsku sigurnost privrede i porodica. Vidimo da su rat i sankcije u Briselu doveli do ogromnog ekonomskog preokreta i drastičnog poskupljenja“, rekao je Orban.

On je istakao da je svet na ivici ekonomske krize i poručio da Mađarska mora da ostane van tog rata i da zaštiti finansijsku sigurnost svojih porodica.

Kao i vanredno stanje uvedeno tokom epidemije, ovo će omogućiti vladi da odmah reaguje i svim mogućim sredstvima zaštiti Mađarsku i mađarske porodice, naveo je Orban.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.