Godišnjica početka ulaska Združenih snaga bezbednosti u Kopnenu zonu bezbednosti i ubistva „komandanta Lešija“

Na današnji dan pre tačno 21. godinu počeo je ulazak srpskih Združenih snaga bezbednosti u Kopnenu zonu bezbednosti čime su, praktično, završeni oružani sukobi između „Oslobodilačke vojske Bujanovca, Preševa i Medveđe“ (OVPMB) i srpske policije i vojske, koji su bili najintenzivniji oko Bujanovca i Preševa. Toga dana je ubijen i jedan od komandanata OVPMB Ridvan Ćazimi, zvani Komandant Leši, šef pregovaračkog tima ispred „Oslobodilačke vojske Preševa, Bujanovca“, sa članovima tadašnjeg Koordinacionog tela i uz međunarodno posredovanje.

Albanski političari, porodica i prijatelji, obišli su danas Lešijev grob na lokalnom groblju u Velikom Trnovcu i spomen sobu pored fudbalskog igrališta u ovom najvećem albanskom selu u Srbiji.

Poštu Ćazimiju su odali i na Guri Gati, mestu gde je poginuo tog prvog dana početka operacije ulaska srpskih snaga bezbednosti (vojske i policije) u Kopnenu zonu bezbednosti (KZB), a u skladu sa ranije postignutim dogovorom o razoružanju pripadnika OVPMB, uz posredstvo međunarodnih predstavnika.

Ridvan Ćazimi je ubijen 24. maja 2002. godine, kada je započeo ulazak Združenih snaga bezbednosti u Kopnenu zonu bezbednosti, čime je i praktično završen oružani sukob u ovoj zoni u Bujanovcu i Preševu.

Ćazimi se nalazio na brdu Guri Gata, kod Velikog Trnovca, kada je ubijen.

Novinarima je tog dana u Press centru Koordinacionog tela za opštine Bujanovac, Preševo i Medveđu, rečeno da se radi, zapravo, o nesrećnom slučaju i da je pucano zato što, prema ranije postignutom dogovoru, na tom mestu nije trebalo da budu pripadnici OVPMB prilikom ulaska Združenih snaga bezbednosti.

Događaj je izazvao veliku napetost u ovom delu Srbije uz pretnju da dođe do novih incidenata i da se prekine proces mirnog razoružanja OVPMB i ulaska Združenih snaga bezbednosti u KZB. Uz posredovanje međunarodne zajednice, ipak sve završeno na miran način.

Tadašnji predsednik Koordinacionog tela Nebojša Čović izrazio je žaljenje zbog ovog događaja, koje je više puta ponovio i kasnije.

Ćazimi je bio šef pregovaračke delegacije OVPMB u svim razgovorima sa predstavnicima tada Savezne Republike Jugoslavije i međunarodnim posrednicima.

Predvodio je i sam početak razgovora u školi u selu Lučane, koji je usledio posle prvog susreta komandanata OVPMB, predstavnika Koordinacionog tela i međunarodnih posrednika u šatoru na administrativnom prelazu Merdare kod Kuršumlije.

Bio je jedan od vođa ove naoružane formacije, zadužen za sektor Centar OVPMB koji je obuhvatao sela Breznicu, Mali i Veliki Trnovac, Dobrosin, Končulj i Lučane, što je, zapravo, oblast oko regionalnog puta Bujanovac – Gnjilane, koja je bila veoma važna i za ulazak Srba iz Kosovskog Pomoravlja u Srbiju.

Zalagao se za pregovore i takav način rešavanja problema.

Pred kraj sukoba rekao je da će poslednji predati oružje, ali da će ga ipak predati.

Upozorio je i da će OVPMB žestoko odgovoriti na svaku provokaciju od strane Združenih snaga prilikom ulaska u Kopnenu zonu bezbednosti.

U okviru plana za povratak Vojske Jugoslavije u Kopnenu zonu bezbednosti, vođe OVPMB Šefket Musliju, Ridvan Ćazimi-Leši i Mustafa Šaćiri su 21. maja u Končulju, u prisustvu Šona Salivena, šefa kancelarije NATO-a za Jugoslaviju, potpisali sporazum o mirnoj predaji oružja OVPMB.

To je, zapravo, Končuljski sporazum na koji se Albanci pozivaju svih ovih godina, kao na ključni dokument za rešavanje problema, a koji predstavnici države nikada nisu potpisali.

Na ulazu u Veliki Trnovac, Albanci su podigli spomenik Ćazimiju 2002. godine, na koji su postavljene i albanske zastave. Svake godine se održava četvorodnevna manifestacija „Dani komandanta Lešija“.

U rodnom Velikom Trnovcu otvoren je muzej 2012. godine a koji su podigli lokalni Albanci uz pomoć albanske dijaspore.

U njemu se nalaze lične stvari Ćazimija: fotografije, uniforma, oružje, kao i džip u kome je ubijen.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.