Maćedonci potvrdio: Kupujemo protivtenkovske rakete, vraćamo se na vežbe „Defender Europe“

FOTO: Koha/KTV

Nakon što je ambasador SAD u Beogradu, Kristofer Hil obavestio predsednika Srbije Aleksandra Vučića da su SAD odlučile da prihvate zahtev Prištine za kupovinu protivtenkovskih raketa Džavelin, potvrda o kupovini stigla je i od kosovskog ministra odbrane, Ejupa Maćedoncija (Maqedonci). Kazao je da se zahtev sada upućuje Kongresu na odobrenje, te da „očekuje pozitivan odgovor“. On je takođe najavio da Kosovo planira da kupi i protiv-vazdušne sisteme. Istovremeno, dotakao se i vojne vežbe „Defender Europe“, nakon što je prošle godine KBS izbačen iz ove NATO vojne vežbe predvođene SAD-om, poručivši da se Priština vratila ovoj vežbi. Naglasio je i da će Kosovo biti „zemlja domaćin“ ove vojne vežbe.

U nastavku prenosimo prevode sa albanskog delova intervjua:

Maćedonci: Prihvaćen zahtev Kosova za kupovinu protivtenkovskih raketa

Izvor: Koha (Tekst je izvorno preveden sa albanskog)

Ministar odbrane Ejup Maćedonci, potvrdio je da je prihvaćen zahtev Kosova za porudžbinu protivtenkovskih raketnih sistema Džavelin iz Sjedinjenih Američkih Država.

Maćedonci je danas u emisiji „60 minuta“ na KTV rekao da će zahtev iz američkog Stejt Departmenta biti upućen Kongresu na odobrenje i da Kosovo očekuje pozitivan odgovor.

„Mogu da potvrdim da je prihvaćen zahtev Republike Kosovo za kupovinu protivtenkovskih raketnih sistema Džavelin. Poznato je da će ovaj zahtev Stejt Department uputiti na odobrenje Kongresu, posebno imajući u vidu da su SAD glavni pobornik KBS-a i razvoja odbrambenih sposobnosti“, rekao je on i dodao da je u plan tranzicije uključen i sistem Džavelin.

Maćedonci je rekao da Kosovo kupuje oružje od SAD putem direktnog državno-državnog sporazuma. On je istakao da će Kosovo nastaviti i druge kupovine od SAD i partnerskih zemalja. Prema njegovim rečima, svi sistemi koji se kupuju za KBS su u standardu sa NATO-om.

Govoreći o kupovini Džavelina, Maćedonci je rekao da će biti kupljeno „dovoljno za potrebe KBS-a“.

On je potvrdio da su priručnici za obuku, opremu i održavanje uključeni u paket sa raketama. Maćedonci je saopštio da faza pregovora o ceni projektila još nije započela. Pregovaraće se i o tome kada će rakete stići.

Prema njegovim rečima, KBS je u procesu analize potrebnog broja za KBS.

Maćedonci je potvrdio da pored SAD i Turske, Kosovo ima ugovor o nabavci oružja i od drugih zemalja.

„Takve kupovine smo obavili nedavno i preko Republike Turske, ali imamo i ugovor sa Nemačkom i sve će to biti deo KBS-a“, rekao je on.

Maćedonci je takođe saopštio da Kosovo planira da kupi protiv-vazdušne sisteme. Prema njegovim rečima, to će uskoro biti objavljeno u javnosti.

„Posebno smo fokusirani na zemlje koje imaju najbliže partnerstvo. Prednjače SAD, koje su bile glavni zagovornik razvoja naših kapaciteta, ali imamo saradnju i sa drugim zemljama NATO-a poput Turske, Nemačke, Britanije, Italije, Hrvatske i drugih zemalja“, nastavio je on.

Prvi koji je pomenuo prihvatanje zahteva za kupovinu raketa Džavelin od SAD-a je ambasador SAD u Srbiji, Kristofer Hil u susretu sa predsednikom Srbije, Aleksandrom Vučićem.

On je govorio i o dronovima „Bajraktar“ kupljenim od Turske. Prema njegovim rečima, dronovi su kompletna oprema i Kosovo već ima potrebne količine za rad u slučaju potrebe.

Ministar je potvrdio da je Ministarstvo odbrane u poslednje tri godine nabavilo opremu u vrednosti od 239 miliona evra.

Maćedonci: Kosovo se vratilo vežbama „Defender Europe“

Izvor: Koha (Tekst je izvorno preveden sa albanskog)

Kosovo se vratilo na vežbe DEFENDER, saopštio je danas ministar odbrane, Ejup Maćedonci (Maqedonci).

Pozvan u „60 minuta“ na KTV, Maćedonci je rekao da su pripadnici Kosovskih bezbednosnih snaga učestvovali na konferencijama o planiranju „Defender Europe 2025“.

„Kosovo se već vratio na vežbe Defender, pripadnici Kosovskih bezbednosnih snaga i oficiri učestvovali su na konferencijama o planiranju Defender Europe 2025 koji će se realizovati i u delu jugoistočne Evrope. Defender Europe 2025 je nastavak serije vežbi Defender. Kosovo će i dalje biti zemlja domaćin vežbe Defender, imamo povratak ovoj vežbi“, rekao je on.

Govoreći o vežbi „Defender Europe 2023“, on je rekao da je ova vežba uspešno završena.

„Cela suspenzija je imala veze sa Danom D, koji je dan uvaženih posetilaca i sve aktivnosti koje su sprovedene tokom vežbe. Jedina aktivnost koja je obustavljena bio je ovaj dan, koji, osim sa aspekta imidža, nije prouzrokovao operativnu štetu“, rekao je on.

Ove vežbe su prošle godine suspendovane za Kosovo, kao kazna od strane međunarodne zajednice zbog ignorisanja njihovog saveta da se izbegne eskalacija tenzija u severnom delu sa srpskom većinom.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.