Maćedonci potpisao uredbu o jačanju „odbrambenih kapaciteta“ – „jedinstvo napora za rastuću vojsku“

Ejup Maćedonci Uredba
FOTO: Ejup Maćedonci/Fejsbuk

Kosovski ministar odbrane, Ejup Maćedonci, potpisao je danas Uredbu kojom se definišu koraci, odnosno aktivnosti s ciljem podrške u sprovođenju Opšteg plana tranzicije KBS.

„Ministarstvo odbrane je danas označilo važan korak u pogledu dugoročnog razvoja i strategije upravljanja sistemom odbrane“, ovako je Maćedonci definisao potpisivanje Uredbe za definisanje procesa planiranja, programiranja, budžetiranja i izvršenja u Ministarstvu odbrane i Kosovskim bezbednosnim snagama.

„Ovaj suštinski dokument za razvoj institucionalnih kapaciteta odbrane u dugoročnom periodu, sastavljen je nakon detaljne analize između Ministarstva odbrane i KBS-a, uz podršku Ambasade SAD kroz angažovanje savetnika za PPBE, Džoa Dankana u okviru Globalnog programa reforme odbrane“, poručio je Maćedonci.

Objašnjava da se uredbom pojašnjava svaki korak – od planiranja do izvršenja aktivnosti koje direktno podržavaju sprovođenje Opšteg plana tranzicije.

Takođe se definišu odgovornosti, ovlašćenje za donošenje odluka, metod upravljanja i koordinacija i praćenje u Ministarstvu odbrane i KBS-u. poručuje.

„Kroz implementaciju uredbe, ciklični proces PPBE će biti efikasniji i efektivniji u upravljanju, raspodeli i korišćenju odbrambenih resursa koji će se rutinski primenjivati, u cilju povećanja sposobnosti u ispunjavanju ustavne i zakonske misije Ministarstva odbrane i Kosovskih bezbednosnih snaga Kosova, kao budućeg saveznika NATO-a“, poručio je ovaj ministar.

Objavu na Fejsbuku završio je porukom „jedinstvo napora za rastuću vojsku!“.

Podizanje kapaciteta za sajber odbranu

Maćedonci se danas ujedno sastao sa timom Američkog instituta za upravljanje bezbednošću.

Naveo je da ovaj institut pruža podršku ministarstvu kojim upravlja i KBS-u stručnim savetima u podizanju kapaciteta za sajber odbranu.

„Ovom prilikom sam im se zahvalio i izrazio duboku zahvalnost na njihovoj dvogodišnjoj posvećenosti i bliskoj saradnji sa našim stručnjacima na kreiranju strategije i politika sajber odbrane koje se odnose na organizacioni i funkcionalni aspekt Ministarstva odbrane i KBS u oblasti sajber bezbednosti“.

Ejup Maćedonci
FOTO: Ejup Maćedonci/Fejsbuk


Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.