LVV-LDK: Uvođenje mere reciprociteta je pitanje dana

KDI
FOTO: Koha

Vest je ažurirana

Pitanje je dana kada će biti ukinute takse od 100 odsto umesto kojih će biti „postepeno, ali sveobuhvatno“ uvedena mera reciprociteta, poručili su danas predstavnici koalicionih stranaka na Kosovu – Pokreta Samoopredeljenje i LDK, na okruglom stolu u organizaciji Kosovskog demokratskog instituta (KDI), prenosi prištinska Koha.

Osmani potvrdila

Vladajuća koalicija u roku od nekoliko dana precizno će definisati pitanje zamene taksi prema Srbiji merom reciprociteta, poručila je danas i predsednica Skupštine, Vjosa Osmani.

Kako prenosi prištinska Koha, Osmani nije detaljnije govorila o ovom pitanju nakon današnjeg sastanaka predsedništva parlamenta.

KDI je danas organizovao okrugli sto na temu dijaloga između Beograda i Prištine. I dok vladajuća koalicija i dalje insistira na ukidanju taksi i uvođenju reciprociteta, deo opozicije na Kosovu ostaje skeptičan povodom ovog poteza.

U svom izlaganju, poslanik Samoopredeljenja, Artan Abraši (Abrashi), rekao je da bi nova vlada trebalo da shvati dijalog sa Srbijom ozbiljno i sa jasnim principima. Kako navodi, zahtevi za interese Kosova „nisu pregovarački“.

„Povoljan je trenutak za Kosovo da postavi neka načela. U ovom dijalogu ne može biti dogovora bez razgovora i razmatranja svake okolnosti. Ne verujemo da se složeni problemi mogu rešavati jednostavnim i ubrzanim rešenjima“, rekao je.

Šef poslaničke grupe LDK, Arben Gaši (Gashi), tvrdi da će biti uvedene recipročne mere prema Srbiji, ali i da treba biti oprezan – da te mere ne ometaju nastavak dijaloga.

Rekao je da mere reciprociteta možda neće biti sasvim trenutne, jer su složene – biće postepene i celokupne, prenosi Koha.

„Mi kao vladajuća koalicija pokušavamo da uklonimo takse kako bismo dali šansu međunarodnoj zajednici da olakša dijalog sa Srbijom. Imamo zahteve za uspostavljanje reciprociteta, ali to ne sprečava dijalog sa Srbijom. Nakon ukidanja taksi pružićemo šansu dijalogu za koji bi trebalo dobro da se pripremimo i sa opozicijom na unutrašnjem planu“, rekao je.

Suprotno navodima članova LVV i LDK, šef parlamentarne grupe Alijanse za budućnost Kosova, Daut Haradinaj, za okruglim stolom je izjavio da bi okvir razgovora sa Beogradom trebalo da bude uz obostrano priznanje.

Član Socijaldemokratske inicijative, Hadži Šalja, takođe je bio skeptičan u pogledu mera reciprociteta.

Ideju o uvođenju reciprociteta umesto taksi predstavio je novi kosovski premijer, Aljbin Kurti još pre nego što je preuzeo novu funkciju, a kao deo programa nove vlade kojom će on upravljati. Ova ideja naišla je odmah na kritiku sadašnje opozicije, a prvenstveno stranke njegovog prethodnika, Ramuša Haradinaja, za vreme čije vlade su i uvedene takse.

Međunarodna zajednica i dan danas opominje Prištinu da se takse moraju ukinuti kako bi se nastavio dijalog, dok izaslanik američkog predsednika za dijalog Beograda i Prištine, Ričard Grenel, osim ukidanja taksi, naglašava da se ova mera ne treba zameniti reciprocitetom.

Međutim, Aljbin Kurti ostaje pri svojoj ideji zbog čega je, kako su javili kosovski mediji, tokom bezbednosne konferencije u Minhenu upravo Grenel odbio da se sastane sa njim, ali i da je Kurtiju rečeno da se nijedan viši američki zvaničnik neće sastati sa njim dok ne ukine takse.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.