Lunaček: Srbija je počinila genocid na Kosovu

Izvor: Info-ks (tekst je izvorno preuzet i nije lektorisan)

Nijedna vlada nije postupala sa mnjinama onako kako je radio Milošević na Kosovu kada je ubio, deportovao i izvršio genocid, riječi su izvjestioca za Kosovo i zamjenice predsjedavajućeg Evropskog parlamenta, Ulrike Lunaček.
 
Ona je u intervjuu za njemačku javnu televizija ARD, još jednom pozvala pet zemalja EU: Španiju, Rumuniju, Kipar, Grčku i Slovačku da priznaju najmlađu evropsku državu, Republiku Kosovo.
 
Dalje u intervjuu je navela da razumije nespremnosti tih zemalja zbog problema koje imaju sa manjinama u svojim zemljama, ali oni trebaju da znaju da "nijedna vlada nije postupala sa manjinama kao što je radio Milošević na Kosovu, gdje je ubio, prognao i izvršio genocid nad albanskim stanovništvom".
 
Lunacek je pozdravila novu vladu na Kosovu: "Sada postoji velika koalicija zajedno s manjinama". Međutim, ova vlada, rekla je Lunaček, sada se treba pozabaviti problemima koji postoje u zemlji.
 
"Ekonomska situacija na Kosovu se pogoršava sve više i više", dodala je ona, te istakla da se povećava i broj azilanata u evropskim zemljama, koji polaze sa Kosova preko Srbije i Mađerske. To je znak da mlađe generacije imaju malo nade da će se nešto promijeniti. Ovo stanje, rekla je Lunaček, je sada otvorilo mogućnost manipulacije sa mladima od strane islamističkih grupa.
 
Što se tiče korupcije u EULEX, Lunaček je rekla da je ovo umnogome pokvarilo imidž misije. Optužbe, rekla je ona, se trebaju što prije pojasniti i krivci kazniti.
 
"Ne smije postojati pardona u slučaju korupcije u EULEX-u", rekla je Lunaček.
 
U međuvremenu, što se tiče dijaloga Kosovo-Srbija, rekla je da je problem kod implementacije sporazuma.
 
"Malo je urađeno na implementaciji ovih sporazuma", rekla je Lunaček za ARD. Ona je potencirala da zbog toga Kosovo još uvijek nije dobilo telefonski kod. Na Kosovu, kako dodaje Lunaček, se treba još više raditi na poboljšanje prava homoseksualaca.
 
/ RTK /

 

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.