Ljuštaku svom partijskom lideru: Nema tog majčinog sina koji će me naterati da napustim PDK

Izvor: Gazeta Express (Tekst je izvorno preveden sa albanskog)

Jedna od najvažnijih figura Demokratske Partije Kosova, koji vodi ogranak ove partije u Srbici, Sami Ljuštaku, kaže da njega niko ne može da udalji iz partije. Odgovarajući na Veseljijevu inicijativu da razreši sa funkcije sve zvaničnike PDK koji imaju optužnice, Ljuštaku je kategoričan – kaže da to može da se dogodi jedino ako on sam odluči da se povuče.

Sami Ljuštaku je ovo izjavio za Gazetu Express u odgovoru na pitanje da li bi razmotrio odlazak iz PDK nakon poslednje odluke lidera ove partije Kadrija Veseljija da razreši sve zvaničnike PDK sa optužnicama koje su potvrdili kosovski pravosudni organi.

On tvrdi da ga iz PDK niko ne može udaljiti.

„Nema tog majčinog sina koji može da me udalji iz Demokratske Partije Kosova, samo ako hoću sam da se udaljim. Ukoliko sam budem želeo da napustim Demokratsku partiju, onda ću o tome odlučiti ja, niko drugi nema mogućnost da me udalji“, rekao je Ljuštaku.

Što se tiče optužnice za ratne zločine koja je podignuta protiv njega, a koju je potvrdio Apelacioni sud, Ljuštaku kaže da se ne odnosi na bilo kakvo krivično delo korupcije i da je ta optužnica kleveta EULEX misije.

„Optužnica koju ja imam nije vezana za korupciju, niti sam ja… to je klevetanje EULEX-a“, rekao je između ostalog.

Veseljijeva inicijativa da razreši stranačke zvaničnike koji imaju problema sa pravosuđem i zakonom usledila je nakon njegovog reizbora za predsednika PDK.

Prva „žrtva“ bio je njegov savetnik, Nijazi Krueziju (Nijazi Kryeziu), koji je jedan od optuženih u slučaju „Pronto“.

Nakon Kruezijua, ostavku je podneo i Besim Bećaj, koji je bio na čelu ministarstva za inovacije i preduzetništvo.

Bećaj je takođe umešan u aferu „Pronto“ i optužen je za pokušaj krivičnog dela „kršenje jednakosti građana i stanovnika Republike Kosovo“ član 193. stav 4. Krivičnog zakonika Kosova.

Očekuje se da se sa položaja zamenika ministra udalji i Agim Čeku, koji ima potvrđenu optužnicu u vezi sa slučajem koji je poznat u javnosti kao „lažni veterani“.

Premijer Haradinaj je rekao da očekuje zvanično pismo od Kadrija Veselija za smenu Čekua, s obzirom na to da bivši komandant OVK obavlja javnu funkciju.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.