Ljuštaku oslobođen optužbi za jedno bekstvo, za druga dva kažnjen sa 12.000 evra

Sami Ljuštaku
Foto: Zakletva za pravdu

Osnovni sud u Prištini oslobodio je bivšeg gradonačelnika Srbice, Samija Ljuštakua (Sami Lushtaku) optužbi za bekstvo iz Univerzitetskog kliničkog centra Kosova (UKCK) u maju 2014. godine gde je bio na lečenju tokom pritvora u vezi sa slučajem „Drenica“. Za druga dva bekstva – 21. avgusta i 22. septembra 2015, sa druge strane, kažnjen je novčanom kaznom u iznosu od 12 hiljada evra, prenosi „Zakletva za pravdu“.

Ove navode potvrdio je Ljuštakuov advokat Artan Ćerkini (Artan Qerkini), navevši da su stražari koji su bili u pratnji Ljuštakua, Iljber Bljakaj (Ylber Blakaj), Gzim Ahmetaj (Gëzim Ahmetaj) i Dževet Zena (Xhevdet Zena) takođe oslobođeni optužbi za bekstvo iz UKCK-a, a da su za druga dva bekstva novčano kažnjeni sa po hiljadu evra.

Osim njih, svi ostali optuženi oslobođeni su, prenosi „Zakletva za pravdu“.

Prema optužnici, bekstvo bivšeg gradonačelnika Srbice iz UKCK, za koje je oslobođen, dogodilo se u maju 2014. godine, dok je Ljuštaku bio na lečenju, a tokom pritvora u vezi sa slučajem „Drenica“.

Za pomaganje u bekstvu osuđena Ljuštakuova supruga

Podsetimo, krivicu za bekstvo Ljuštakua iz Univerzitetske bolnice u Prištini, kako je preneo prištinski portal Kallxo, prethodno je priznala njegova supruga, Mirvete Hasani Ljuštaku (Myrvete Hasani- Lushtaku).

Na ročištu održanom 2. decembra prošle godine Hasani Ljuštaku je postigla sporazum o priznavanju krivice tokom javnog suđenja u slučaju „Bekstvo Samija Ljuštakua iz Univerzitetske bolnice“. Krivično delo koje joj se stavljalo na teret je „omogućavanje bekstva licima lišenih slobode“.

Istog meseca ona je osuđena na šest meseci zatvora, preneli su potom prištinski mediji, navodeći da je predsednik sudskog veća, Šasivar Hoti, rekao da će, uz njenu saglasnost, ova kazna biti zamenjena novčanom kaznom u iznosu od 3.500 evra.

U ovom slučaju se, pored bekstva, u ostatku optužnice koja nije vezana za bekstvo, već sa krivičnim delima „ometanje svedočenja ili službenog postupka“, „zastrašivanje tokom krivičnog postupka“, „učestvovanje u organizovanoj kriminalnoj grupi“ optuženi osim Ljuštakua i Ismet Hadža (Ismet Haxha), Rustem Rukoli (Rrustem Rrukolli), Fatmir Mjaku, Redžep Džota (Rexhep Xhota), Skender Tahiri, Šeremet Jašari (Sheremet Jashari) i Bajram Dibrani.

Za ovaj deo optužnice, sudsko veće kojim je predsedavao sudija Šašivar Hoti (Shashivar Hoti) na ročištu 20. februara razdvojilo je postupak, prenosi „Zakletva za pravdu“.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.