Ljekaj: Posle odbijanja Samoopredeljenja i LDK-a ne preostaje ništa osim sporazuma sa poslanicima

Izvor: Koha (Tekst je izvorno preveden sa albanskog, osim odrednice prošle nedelje, koja je izmenjena u ove nedelje; jučerašnje izdanje)

Kandidat za premijera ispred koalicije od 12 političkih partija, koja je poznata kao PAN, a koju predvodi  Demokratska partija Kosova, Alijansa za budućnost Kosova, Inicijativa za Kosovo – Ramuš Haradinaj, već je obezbedio neophodan broj glasova (poslanika) koji će da glasaju za novu vladu koju će on da vodi, kažu predstavnici PAN koalicije.

Potpredsednik Alijanse za budućnost Kosova, Palj Ljekaj, rekao je za Radio Slobodna Evropa da Haradinaj nije potpisao sporazume sa drugim strankama za formiranje koalicione vlade, što se odnosi na Pokret Samoopredeljenje i koaliciju koju vodi Demokratski savez Kosova, jer, prema njegovim rečima, dogovor sa njima nije uspeo.

"Do sada, nažalost, oni koji su svaki put pozivali da se ojača država, koji su za dobrobit države i građana – bojkotovali su u nekom obliku PAN. U tom smislu, gospodin Haradinaj nije imao drugu opciju, osim sporazuma sa poslanicima koji su autonomni i koji misle drugačije i za dobrobit zemlje. Na osnovu toga, obavestio sam gospodina Haradinaja, brojevi su obezbeđeni i vlada će biti formirana u narednim danima," rekao je Ljekaj.

Direktor Kosovskog demokratskog instituta, Ismet Krueziu, u razgovoru za Radio Slobodna Evropa, kaže da se, s obzirom na to da se opozicija – Pokret Samoopredeljenje i Demokratski savez Kosova – nije pridružila Haradinju i koaliciji PAN za formiranje nove vlade, iskomplikovao proces formiranja vlasti, zasnovane na širokom političkom spektru.

"On (Haradinaj) svakodnevno u javnosti potvrđuje da ima dovoljan broj glasova za formiranje institucija i pokušava da garantuje formiranje vlade, zasnovane na širokom političkom spektru, što je, normalno, komplikovan proces," rekao je Kreuziu.

Sa druge strane, lider Demokratskog saveza Kosova, Isa Mustafa, u intervjuu za Radio Slobodna Evropa nazvao je vladu lošom, koja je i dalje "talac dva, tri ili četiri poslanika, ili zatočenik 10 poslanika Srpske liste".

"Mi smo u stanju da razgovaramo sa AAK-om, ali ako nisu u koaliciji sa PDK-om," rekao je Mustafa.

Ali Ljekaj je odbacio mogućnost da se Alijansa za budućnost Kosova, čiji je lider gospodin Haradinaj, povuče iz koalicije sa Demokratskom partijom Kosova.

"Alijansa je pokazala spremnost da komunicira i sarađuje sa drugim partijama, ali ni u kom slučaju se neće povući iz izborne koalicije – u ovom slučaju sa PDK-om i Inicijativom – i tako se daju ponude nekom drugom, jer je tako nešto neozbiljno i, jer bi tako, izašli van okvira sporazuma. Gospodin Haradinaj smatra da ono što se obeća na Kosovu – mora i da se uradi. Zbog toga, u tom smislu, niti je diskutovano, niti ćemo napustiti PAN," rekao je Ljekaj.

Kandidat za premijera iz koalicije PAN, Haradinaj rekao je da se ove nedelje očekuje sazivanje sednice Skupštine Kosova i da će se za nekoliko dana formirati nova vlada Kosova.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.