Ljavdrim Muhadžeri ima pasoš na ime Boban Depić, letos bio mesec dana u Srbiji?

Najčuveniji pripadnik ISIS-a među kosovskim Albancima – Ljavdrim Muhadžeri, poseduje pasoš "zemlje susedne Kosovu"- na ime Boban Depić i on je letos, oko mesec dana, boravio "u Srbiji, blizu kosovske granice", ekskluzivno piše kosovski portal Tešeši. Ovaj portal prenosi i poruku da – za Kosovo – "neprijateljske države i službe", navodno pomažu ekstremističke grupe čiji su neki članovi već identifikovani kao teroristi – među kojima je i Ljavdrim Muhadžeri, kako bi Kosovo prikazale kao "državu" u kojoj "stasavaju teroristi". Depić, inače, nije karakteristično srpsko prezime.

Informacije su stigle iz poverljivog izvora međunarodne službe bezbednosti na Severu Kosova, a koji se poziva na obaveštajni podatak kosovskih i albanskih službi. Međutim, isti izvor, nije potvrdio da li je pasoš na ime "Boban Depić" koji Muhadžeri navodno poseduje – izdat u Republici Srbiji.

Tešeši dalje citira ovaj međunarodni izvor koji tvrdi da Kosovu – "neprijateljske države i službe", materijalno i finansijski pomažu ekstremističke grupe čiji su neki članovi već identifikovani kao teroristi – među kojima je i Ljavdrim Muhadžeri.

"Interes zemalja koje su susedi Kosovu, a sa kojim nisu u prijateljskim odnosima, jeste da Kosovo i njegovo stanovništvo prikažu kao državu u kojoj stasavaju teroristi, optužujući Kosovo kroz međunarodne institucije da je ono izvor međunarodnog terorizma," ovaj portal citira svoj međunarodni izvor.

Tešeši dodaje da se sa Muhadžerijem na strani ISIS-a za Islamsku državu bore i drugi kosovski Albanci – Bekim Muloli i Basri Sulejmani iz Prištine, te braća Hasim i Valjin Aljiju iz Gnjilana. Za pomenuta lica je više medija javilo da su oni likvidirani u sukobima u Siriji ali je izvor ovog portala rekao da su oni živi. Prema istom izvoru, njihova smrt na Kosovu nije potvrđena. 

Ko je Ljavdrim Muhadžeri?

Muhadžeri je iz Kačanika i jedan je od prvih kosovskih boraca koji je otišao u Siriju i smatra se za jednog od vođa pristalica ISIS-a u Siriji i Iraku. Muhadžeri je bio vođa Albanaca koji su se kao podrška ISIS-u borili u ratu u Iraku i Siriji, međutim, kako su prošle godine javljali kosovski mediji, on je smenjen sa mesta vođe a zamenio ga je navodno Ridvan Haćifi.

Prošlog leta su se pojavile i informacije da je ovaj 25-godišnji Albanac, ubijen u Siriji. Specijalno tužilaštvo Kosova sredinom avgusta prošle godine pokrenulo je proceduru za izdavanje međunarodne poternice za Muhadžerijem, nakon čega se i zvanično našao na Interpolovoj poternici.   
 
Prema ovoj poternici, Muhadžeri se tereti za podsticanje izvršenja terorističkog dela, organizaciju i učešće u terorističkoj grupi, te izazivanje nacionalne, rasne, verske, ili etničke mržnje, ili netrpeljivosti, a traže ga, kako se navodi u ovoj poternici, pravosudni organi UNMIK-a za krivično gonjenje, odnosno izdržavanje kazne.


Arhivu vesti u vezi sa ISIS-om, a koje su povezane sa Kosovom, uključujući i vesti o Ljavdrimu Muhadžeriju, možete pratiti na našoj tematskoj stranici  "ISIS i Kosovo"


 

Prethodno je Stejt department Ljavdrima Muhadžerija uvrstio na listu deset "stranih terorističkih boraca".

Ljavdrim Muhadžeri se na Balkanu našao u fokusu medijske pažnje nakon postavljanja fotografija na svom Fejsbuk profilu prošle godine, na kojima se vidi jedna osoba koju je navodno obezglavio i druga na kojoj drži glavu krvavim rukama sa porukom "Allahu Akbar", da bi ovog leta bio objavljen i snimak u kojem on ručnim bacačem gađa živu metu, o čemu je takođe naš portal pisao

On je u intervjuu za "Gazeta Dita" iz Tirane, 2. avgusta 2014, rekao da nije uradio ništa više nego što su radili pripadnici OVK tokom rata na Kosovu 1999 – onima koji su Srbima odavali informacije, te da "će obezglaviti svakog onog ko izda."
 
 Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.