Tužioci tuže bivšeg zaštićenog svedoka

Prvo suđenje na kome tužioci tuže bivšeg zaštićenog svedoka izazvalo je veliko interesovanje javnosti i medija na jugu Srbije.

Ročište u Leskovcu, po krivičnoj prijavi tužioca za ratne zločine Vladimira Vukčevića i njegovog zamenika, protiv bivšeg zaštićenog svedoka, Slobodana Stojanovića, zbog pretnji, nije održano.

Bivši zaštićeni svedok, Slobodan Stojanović, bio je pripadnik IV čete 37. odreda Posebnih jedinica policije i 2009. godine svedočio je o zločinima srpske policije na Kosovu 1998. godine. 

KoSSev: Slobodan Stojanović je dospeo u žižu kosovske javnosti krajem marta, kada je u emisiji "Specijal" Radio-televizije Kosova govorio o "srpskim zločinima nad albanskim stanovništvom".

Stojanovićevo navodno svedočenje, preneo je iz kosovskih medija i portal KoSSev. Tekst "Koha: Srpski policajac govori o zločinima srpske države" bio je jedan od najčitanijih i najkomentarisanijih tekstova na našem portalu. 

Tužilac za ratne zločine i njegov zamenik sada su podneli protiv njega krivičnu prijavu, jer je, kako navode, pretio njima i njihovim porodicama, rekavši da niko nije večan i da će njegovih pet minuta doći. 

Predstavnici nevladinih organizacija ocenjuju da su tužilac za ratne zločine i njegov zamenik trebalo zaštitu prvo da zatraže od policije, ako se osećaju nesigurno. 

Slobodan Stojanović je 2013. godine izašao iz programa zaštite svedoka. On objašnjava da je tada odbio da svedoči o navodnim zločinima policije 1999. godine, jer tada nije više bio na Kosovu. 

B92

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.