Ljajić: Kontramere za Kosovo zbog brašna

"Nama ništa drugo nije preostalo, nego da danas počnemo sa primenom određenih kontramera i te ćemo mere sukcesivno pojačavati u zavisnosti od situacije" – ovako je za beogradske medije potpredsednik Vlade i ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Srbije, Rasim Ljajić – najavio kontramere za Kosovo. One su usledile nakon što je Priština uvela carinsku taksu na brašno proizvedeno u centralnoj Srbiji, a Ljajićev kosovski kolega, Bajram Hasani, danas najavio i mogućnost napuštanja CEFTA-e zbog "nejednakosti sa drugim državama članicama". Hasani je upozorio i da će uskoro biti i "drugih odluka o antidamping cenama koje su u završnoj fazi razmatranja". Međutim, nema detalja kakve će kontramere Beograd da sprovodi.  

Iako je ocenio da je "poštenije" da Kosovo izađe iz CAFTA-e, nego da bude deo CAFTA-e i "koristiti benefite, a uvodi vancarinske barijere", Ljajić dodaje da je zvanični Beograd danas pisao evropskom komesaru Johanesu Hanu, kako bi dobili odgovor "da li je ovo evropsko ponašanje". 

"Govorimo o zajedničkom ekonomskom prostoru, usvojen je akcioni plan u Trstu, ovde imamo nešto nečuveno da neko najavljuje izlazak iz CAFTA sporazuma," kazao je. 

"Ja ne mogu govoriti o konkretnim merama, jer za razliku od ovih vancarinskih barijera, mi takve barijere nećemo uvoditi i radićemo samo ono što je u skladu sa međunarodnim standardima i što je u skladu sa našim zakonima," kazao je srpski ministar. 

"Nikakve mere koje mogu da budu pod udar CAFTA-u ili EK-a nećemo preduzimati, preduzimaćemo sve ono što je u skladu sa našom zakonima, ali će biti vrlo jasan signal da ne možemo tolerisati više ovakvo ponašanje i ovakve mere koje nikakav realni osnov nemaju," dodao je. 

Ističe i da je zvanična Priština donela meru koju su "izdejstvovali veliki proizvođači na Kosovu", te da su one sprovedene protiv čitave mlinarske industrije u Srbiji.

Cene brašna dostaviće i mlinarima na Kosovu kako bi dokazali da se ne radi o damping cenama brašna proizvedenog u Srbiji: 

Pročitajte još:

Kosovo ne povlači odluku o brašnu iz Srbije, može da se povuče iz CEFTA-e

Ramiz Keljmendi protiv poreza na brašno iz Srbije​

Uvoz brašna – novi problem na relaciji Beograd-Priština​

Ljajić: Tražimo od Prištine ukidanje mera na uvoz brašna​

Kosovo: Za brašno iz Srbije uvedene tarife

"Dostavićemo im cene od januara meseca do oktobra i kako se kretala cena pšenice i brašna i da se vidi da je nemoguće da neko daje robu po nižim cenama, posebno što imate žestoku konkurenciju."

Zvanična Priština uvela je carinsku taksu na brašno proizvedeno iz centralne Srbije krajem oktobra kao "zaštitnu meru za domaće proizvođače", pošto su utvrdili da je "cena izvoznika iz Srbije niža od troškova proizvodnje na Kosovu za oko 31,80 odsto." Taksa iznosi 0.04 centi, zbog čega je sada tona brašna iz centralne Srbije skuplja do 40 evra. 

Iz Privredne komore Kosova su, sa druge strane, naveli da se radi o privremenoj meri, dok je u međuvremenu, kako je sam Ljajić potvrdio, izvoz brašna "stao". Prethodno je na Kosovo uvoženo između 2.000 i 3.000 tone brašna na mesečnom nivou.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.