Lidija Dimkovska u PKC ’’Akvarijus’’

FOTO: Preuzeto sa portala modernliterature.org

Lidija Dimkovska, jedna od najznačajnijih savremenih severnomakedonskih spisateljica, dobitnica Nagrade za književnost Evropske unije, biće gošća Privatnog kulturnog centra (PKC) „Akvarijus“ ovog ponedeljka.

Program je zakazan za 20 časova, a razgovor sa Dimkovskom se realizuje u okviru Festivala književnosti ZaNa II koji, u saradnji sa PКC „Akvarijus“ organizuje Fondacija „Demetra“, a podržava UNMIК.

Ulaz je slobodan.

Lidija Dimkovska severnomakedonska je pesnikinja, prozaista, esejista, teoretičar književnosti i prevodilac. Rođena je 11. avgusta 1971. godine u Skoplju, gde je i završila Filološki fakultet u grupi za Opštu i komparativnu književnost. Doktorirala je na temi rumunska književnost na Filološkom fakultetu u Bukureštu u Rumuniji, gde je radila kao predavač makedonskog jezika. Trenutno živi u Ljubljani.

Objavila je šest zbirki pesama, tri romana, dnevnik i zbirku kratkih priča. Na srpski su prevedeni romani „Skrivena kamera“ i „Rezervni život“. Dominantne teme u stvaralaštvu Lidije Dimkovske su život žena na području Balkana i Evrope, ali i migracije i egzil.

Dobitnica je više domaćih i međunarodnih priznanja, između ostalih i Nagrade za književnost Evropske unije, za roman „Rezervni život“ 2013. godine.

Njene knjige su prevedene na 15 jezika. Učestvovala je na književnim festivalima širom sveta.

RTV KimPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.