Lideri Samoopredeljenja u Briselu sa poslanicima Evropskog parlamenta

Lideri pokreta Samoopredeljenje, Aljbin Kurti, Visar Imeri i Špend Ahmeti od juče borave u zvaničnoj poseti Briselu. Predstavnicima Evropskog parlamenta preneli su "svoju posvećenost procesu integracije Kosova u Evropsku uniju" i "već poznati stav o međusobnoj regionalnoj saradnji, kao i o uzajamnom odnosu između Kosova i Srbije". 

"Na ovim sastancima se razgovaralo o političkim zbivanjima na Kosovu nakon izbora 11. juna i formiranju Vlade Republike Kosovo. Takođe, u fokusu razgovora bili su i prioriteti vlade pokreta Samoopredeljenje koja garantuje održiv ekonomski razvoj usmeren ka stvaranju novih radnih mesta i politici koja štiti radnike, ublažava nejednakosti i povećava socijalno zajedništvo," navode iz pokreta Samoopredeljenje. 

Naglašena je i potreba da se, dodaju, stvore "mehanizmi za funkcionisanje pravosuđa i vladavine prava protiv organizovanog kriminala i korupcije".  

Kurti, Imeri i Ahmeti su se juče i danas sastali sa poslanicima u Evropskom parlamentu – Viktorom Boštinaruom (Victor Boshtinaru), Sandrom Kalnjete (Sandra Kalniete) i Toninom Piculom, kao i izaslanikom za Albaniju i zamenikom izaslanika za Makedoniju, Eduardom Kukanom (Eduard Kukan). Takođe, prvog dana posete sastali su se i sa predstavnicima visoke predstavnice EU, Federike Mogerini. 

Pre dva dana, kandidat za premijera Samoopredeljenja, Aljbin Kurti, predstavio je platformu od 9 tačaka za dijalog sa Srbijom. O tome čitajte u vesti:

Kurtijeva platforma od 9 tačaka: Dijalog sa Srbijom odložiti na najmanje godinu dana

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.