Leposavić: U roku od 30 dana uklanja se 47 nelegalno postavljenih objekata

Leposavić, foto: I. Vučković
Leposavić, foto: I. Vučković

Odlukom odbornika SO Leposavić u roku od 30 dana biće uklonjeno 47 nelegalno postavljenih kioska i privremenih objekata u užem i širem centru Leposavića. Ostaće samo dva kioska na kojem se prodaju novine u ulici „24. novembra”, ali će i oni u dogledno vreme da budu izmešteni i naći će im se trajno mesto. Ovo je za „Politiku” kazao Radoš Mihajlović, član Privremenog veća opštine Leposavić i zamenik gradonačelnika ove najsevernije opštine (u kosovskom sistemu, prim. red.) na severu Kosova i Metohije. On je dodao da su pojedini kiosci i objekti postavljeni pre više od deset godina, i da ima vlasnika koji trafike i montažne objekte drže skoro dve decenije. Vlasnicima objekata se ovih dana uručuju rešenja o rušenju koja moraju da ispoštuju u roku od mesec dana.

„Godinama imamo prigovore građana da je centar Leposavića u potpunom urbanističkom haosu, da je prehrambena roba takoreći na ulici i da objekti nemaju ni najosnovnije uslove za takvu prirodu posla. Bez vode i sanitarnih čvorova godinama funkcionišu i prava je sreća da se to za ovolike godine nije odrazilo na zdravlje građana koji pazare u njima,“ naveo je Mihajlović.

Upitan da li su prilikom donošenja odluke imali u vidu da će mnogi radnici zaposleni u ovim svojevrsnim prodavnicama (uglavnom prehrambene, ali i mešovite robe) ostati na „belom hlebu”, on je odgovorio da će vlasnicima objekta ponuditi druge lokacije, a razmatraće i socijalnu kartu zaposlenih, tako da nijedan radnik neće ostati na ulici.

Među ovih 47 nelegalnih objekata nalaze se i oni koji su postavljeni pored škola, a koje su vlasnici držali bez ikakvih sanitarnih dozvola.

Na pitanje da li su tačni navodi da se nelegalni objekti uklanjaju kako bi se prostor od više od hiljadu kvadratnih metara u nekadašnjoj Robnoj kući „Luks”, jednoj od najjačih srpskih firmi do 1999. godine, izdao u zakup Albancu koji drži lanac tržnih centara širom Kosmeta, pod nazivom ETC, Mihajlović naglašava:

„Već duže se pronose priče da prostor Luksa izdajemo Albancu koji drži lanac tržnih centara. Navodno, tržni centar bi se vodio na ime izvesnog Srbina. Odgovorno tvrdim da su to sve spekulacije i da nijednom rečju nismo o tome razgovarali ni na sednicama rukovodstva, ni na redovnim sednicama. Nama je cilj da dovedemo neki od trgovinskih lanaca koji posluju u Srbiji, a o tome smo i razgovarali sa predstavnicima u Republičkom ministarstvu privrede. Međutim, imajući u vidu bezbednosnu situaciju, teško je poverovati da bi se ijedna kompanija odlučila da ovde otvori svoje prodavnice. Ali, cilj nam je da se povežemo sa najsrodnijim opštinama u Srbiji, sa čijim smo predstavnicima nedavno razgovarali, a koji su voljni da nam pomognu,“ naveo je za „Politiku” Radoš Mihajlović, dodajući da je najrealnije da ta pomoć stigne iz opštine Stara Pazova.

PolitikaPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.