Leposavić proslavio gradsku slavu sv. Vasilija Ostroškog

Opština Leposavić je danas proslavila svoju gradsku slavu Sv. Vasilija Ostroškog čudotvorca na istoimeni veliki pravoslavni praznik.

Vladika raško-prizrenski Teodosije, uz sasluživanje dvadeset sveštenika i tri đakona, služio je svetu liturgiju u hramu posvećenom ovom velikom svetitelju u Leposaviću, u prisustvu velikog broja vernika i predstavnika opštinske vlasti.

U svome obraćanju Vladika Teodosije je ukazao na značaj današnjega praznika i duhovnu veličinu svetog Vasilija Ostroškog čudotvorca i čestitao praznik svim vernima, moleći se svetom Vasiliju da  zaštiti svojim molitvama.

„Srećan i Bogom blagosloven današnji praznik i srećna slava svima vama braćo i sestre koji slavite danas svetog oca našeg Vasilija Ostroškog čudotvorca. Danas je slava ovog svetog hrama koji je i posvećen Svetom Vasiliju. Danas je slava ovoga grada i zato smo prerezali kolač i hrama i opštine ovoga grada i svi smo se pomolili Svetom Vasiliju za rod srpski i za sav rod pravoslavni, koji neprekidno čudotvori i moli se za sve nas“, rekao je vladika Teodosije obraćajući se okupljenima.

Uprkos kiši koja je padala tokom čitavog dana, gradsku slavu Leposavića obeležile su već tradicionalne kulturno-umetničko-sportske aktivnosti i sabornost građana. Predškolci su priredili kratak program dok su na platou ispred zgrade opštine, pčelari organizovali izložbu pčelinjih proizvoda, a u uličnoj trci trčao je veliki broj mladih i dece.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.