Leposavić: Malinari dobili novi objekat za skladištenje voća

Udruženje malinara održalo je u subotu u Leposaviću redovnu skupštinu malinara, a ovog puta u novoizgrađenom objektu za skladištenje ovog voća – površine 600 kvadratnih metara i kapaciteta 300 tona. Malinari su do sada voće skladištili u jednoj od hladnjača u Leposaviću, ali kako je površina pod malinama sve više, kao i proizvođača, nova buduća hladnjača je dobrodošla. Objekat im je na korišćenje predao gradonačelnik opštine Leposavić po kosovskom sistemu, Dragan Jablanović. 

"Svako domaćinstvo koje se bavi ovim poslom – to domaćinstvo smo vezali za zemlju. Obezbedili smo ga da opstane ovde na Kosovu, a to je velika stvar," kaže Jablanović.

Iako je najveći problem uzgajivača malina niska otkupna cena ovog voća, kažu da će novi objekat pomoći da budu konkurentniji na tržištu, jer će nastupiti zajednički.

"Kad se saberete – imate količinu, imate i cenu," objašnjava predsednik Udruženja malinara, Ratomir Minić.

Malinari planiraju u narednim danima ugrađivanje boksova za hlađenje u ovaj objekat, kako bi odmah i počeli sa skladištenjem voća, posebno sorte polka čiji se plodovi ubiraju krajem leta i početkom jeseni.

U regionu Leposavića desetina je proizvođača malina. Kako se sama opština nalazi na obroncima Kopaonika, a ovo voće ne trpi visoke letnje temperature, klima je posebno dobra za njihovo uzgajanje.

Pogledajte prilog RTV Mir sa jučerašnje skupštine ovih voćara. 

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.