Lekari bolnice u Prištini pod sumnjom za ilegalnu transplantaciju i trgovinu organa

Četiri lekara privatne bolnice "IVF Global" osumnjičeni su za nezakonitu transplantaciju i trgovinu organima i ljudskim ćelijama i neodgovorno lečenje pacijenata, a istovremeno se sumnja i da je bolnica počinila poresku utaju, te obavljala poslove "bez dozvole države", piše danas kosovski list "Koha ditore".
 

"U večernjim satima uhapšena su dvojica turskih državljana koji se sumnjiče za krivične prekršaje – nezakonitu trgovinu i transplantaciju ljudskih organa i ćelija prema članu 265, stav 5 i člana 32 Krivičnog zakonika i nesavesni medicinski tretman – član 260 Krivičnog zakonika," rekao je šef prištinskog tužilaštva, Imer Beka i objasnio da su istovremeno dva lokalna lekara pod nadzorom Kosovske policije.

Povezan članak:

U toku hapšenja u bolnici u Prištini zbog nezakonite transplantacije organa

 

Bolnica je zatvorena u četvrtak u zajedničkoj akciji prištinskog tužilaštva, Zdravstvene inspekcije i Poreske uprave Kosova.

 


Ova privatna bolnica otvorena je 2005. godine i bavi se veštačkom oplodnjom. Kako se navodi na zvaničnoj Internet stranici IVF Center-a, bolnica sarađuje sa turskom bolnicom "Jinemed" iz Istanbula, koju vodi najpoznatiji ginekolog u Turskoj, profesor Teksen Camlibel, te tako deo zaposlenih dolazi iz Turske. 
 
Direktorka bolnice, dr Đina Zećiri je inače specijalista za fertilitet i sterilitet, a skoro celokupno obrazovanje i deo iskustva je, kako se takođe navodi na zvaničnoj Internet stranici ove privatne bolnice, stekla na Univerzitetu u Novom Sadu i Beogradu, odnosno na univerzitetskim klinikama. Tako je magistarske studije završila na Univerzitetu u Novom Sadu, dok je dve specijalizacije i doktorske studije završila na Univerzitetu u Beogradu, a iskustvo stekla na Univerzitetskoj klinici u Novom Sadu, od 1994. do 1999. godine, kao i na Univerzitetskoj klinici u Beogradu, od 1999. godine do 2001.


 

 Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.