LDK u opoziciji. PAN ponovo tvrdi da ima glasove za formiranje nove vlade

Izvor: Gazeta Express/Klan Kosova (Tekst je izvorno preveden sa albanskog, jučerašnje izdanje)

Predsedništvo Demokratskog saveza Kosova završilo je sastanak iza zatvorenih vrata, gde su razgovarali o pitanjima u vezi sa konstitutivnom sednicom 3. avgusta. Nakon što je poslanik LDK-a, Agim Veljiu, rekao da njegova stranka neće glasati za kandidata za premijera i predsednika Skupštine koalicije PAN, on je govorio o mogućoj saradnji LDK-a i Pokreta Samoopredeljenje za formiranje novih institucija na Kosovu.

Veljiu je rekao da "oni koji su pobedili na izborima – PDK sa Samoopredeljenjem, s obzirom na to da su srušili vladu, treba da grade novu, dok će LDK ostati u opoziciji," prenosi Kljan Kosova.

Zamenik LDK-a rekao je i da je tokom sastanka predsedništva razgovarano takođe o šefu parlamentarne grupe LDK-a.

Veljiu nije naveo ko će da predvodi poslanike LDK-a, ali se nezvanično saznaje da će na čelu parlamentarne grupe biti Avdulah Hoti.

RTK2/RTK: PAN ima glasove za formiranje vlade

Član predsedništva Demokratske partije Kosova, Džavit Haljiti, izrazio je uverenje da će Kadri Veselji biti izabran za predsednika skupštine 3. avgusta.

"Pošto smo ga kandidovali, sigurni smo da će biti izabran predsednik Skupštine i predsedništvo," rekao je on.

On je rekao da vlada ne može biti izglasana na istoj sednici kada se konstituiše skupština.

"Mi smo sazvali sednicu Skupštine i prema pravilima, predsedništvo ne može da sazove dve sednice odjednom. Izabrano predsedništvo saziva sednicu za osnivanje vlade. Trenutno predsedništvo saziva samo konstitutivnu sednicu," dodao je on.

Međutim, prema njegovim rečima, glasanje za novi kabinet vlade može se u dogovoru odraditi i 3. avgusta, nakon konstitutivne sednice, ili dan posle.

On je još jednom ponovio da, na osnovu podataka koje ima koalicija PAN, ona ima dovoljno glasova za formiranje vlade.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.