Lajčaku mandat ističe u avgustu, ko će ga zameniti?

Miroslav Lajčak
Foto: KoSSev, Miroslav Lajčak

Izvor: Kallxo (Tekst je izvorno preveden sa albanskog osim naslova koji je adaptiran; sinoćno izdanje)

Kancelarija Evropske unije saopštila je da bez obzira na to ko bude novoimenovani, ili će Lajčaku biti produžen mandat, to neće uticati na dijalog Prištine i Beograda. Da li će ga zameniti predsednik Slovenije, Borut Pahor? Iz kabineta slovenačkog predsedništva su tako nešto demantovali.

Miroslav Lajčak završava svoj mandat specijalnog izaslanika Evropske unije za dijalog krajem avgusta 2022. godine. Priča se da će ga zameniti predsednik Slovenije, Borut Pahor. Kancelarija slovenačkog predsedništva je to demantovala, dok je iz EU za RTV Dukađini rečeno da mandat izaslanika nije vezan za dijalog.

Kada je preuzeo dužnost izaslanika EU za dijalog između Kosova i Srbije, slovački diplomata Miroslav Lajčak rekao je da mu je Zapadni Balkan uvek bio u srcu. Njegova pozicija u EU bila je na čelu kao specijalni izaslanik Brisela za kosovsko-srpski dijalog.

Zapravo, kosovskim liderima, posebno bivšem predsedniku Tačiju i bivšem premijeru Haradinaju, nije bio baš drag. Lajčak nije često uspevao da dovede za pregovarački sto lidere država u čijim problemima je posredovao.

Kosovsko-srpski odnosi nisu napredovali, a mandat Miroslava Lajčaka se bliži kraju.
Mandat mu prestaje krajem avgusta.

Iz Brisela, međutim, poručuju da tako nešto ne utiče na dijalog Prištine i Beograda.



Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.