Lajčak i sa predstavnikom Španije, rekli mu – ne priznajemo Kosovo, imamo konstruktivan pristup dijalogu

Izvor: Gazeta Express (Tekst je izvorno preveden sa albanskog)

Izaslanik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak nakon posete Prištini, a potom i Beogradu, u pratnji Eskobara i savetnika Šolca, Makrona i Melonija, nastavio je diplomatske aktivnosti susretima sa predstavnicima zemalja članica EU koje ne priznaju nezavisnost Kosova.

Lajčak je 23. januara saopštio da se sastao sa šefom španske diplomatije Hozeom Manuelom Albaresom, sa kojim je razgovarao o dijalogu Beograda i Prištine, te naporima EU da se postigne sporazum.

Ali, da li je Lajčak zatražio da Španija promeni svoj stav po pitanju nezavisnosti Kosova? O tome je u ekskluzivnom odgovoru portalu Gazeta Express govorilo Ministarstvo spoljnih poslova Španije.

Portparolka MIP Španije Elena Aljarila Kortezon je u odgovoru rekla da je na ovom sastanku Lajčak obavestio španskog šefa diplomatije o naporima EU za dijalog i deeskalaciju situacije.

Kortezon je rekla da je kao i uvek Španija pokazala podršku i založila se za konstruktivan pristup rešenju koje bi bilo prihvatljivo za obe strane.

„Specijalni predstavnik je na sastanku obavestio ministra Albareša o njegovim naporima da promoviše dijalog Beograda i Prištine i da deeskalira tenzije. Kao i uvek, Španija je pokazala podršku radu specijalnog predstavnika i prosledila konstruktivan stav prema obostrano prihvatljivom rešenju“, rekla je Elena Aljarila Kortezon za Gazetu.

Ona je, međutim, istakla da Španija, kao i nekoliko drugih zemalja EU, nije promenila stav po pitanju nezavisnosti Kosova, uz napomenu da Španija smatra da je dijalog jedini put ka pronalaženju dugoročnog rešenja.

„Španija, kao i druge zemlje EU, nije promenila stav o nepriznavanju Kosova i smatra da je dijalog Beograda i Prištine jedini mogući način da se postigne trajno rešenje spora oko teritorije“, završava se u odgovoru za Gazetu.

Pored španskog šefa diplomatije, Lajčak se sastao i sa slovačkom, kiparskim i izaslanikom Grčke za zapadni Balkan. Tokom januara, EU, Vašington, Berlin i Pariz su pojačali svoje aktivnosti u cilju postizanja sporazuma između Kosova i Srbije.

Na stolu Kurtija i Vučića trenutno je francusko-nemački predlog, za koji je Beograd proglasio da ga je prihvatio, dok je Vašington pozvao premijera Kurtija da učini isto.

Problematična tačka je i dalje Zajednica opština sa srpskom većinom, pošto SAD i EU insistiraju da Kosovo treba da je uspostavi, dok još uvek nema jasnog stava Vlade Kosova po ovom pitanju, premda je Lajčak nakon poslednjeg sastanka sa Kurtijem konstatovao da su se „složili“ da se svi dogovori moraju primeniti.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.