Lajčak: Nova runda dijaloga posle izbora na Kosovu, sporazum iz Vašingtona nije obavezujući

Miroslav Lajčak
Foto: Printscreen
Specijalni predstavnik Evropske unije (EU) za dijalog Beograda i Prištine, Miroslav Lajčak potvrdio je da neće organizovati novu rundu u okviru pregovora dok se ne završe izbori na Kosovu, prenosi RSE.

„Nije trenutak da organizujemo novi susret. Treba nam nova vlada sa jakim mandatom koja će nastaviti proces dijaloga“, izjavio je Lajčak. On je učestvovao na video seminaru zajedno sa nemačkom ambasadorkom u Vašingtonu kako bi raspravljao oko američke i evropske saradnje na Zapadnom Balkanu, posebno na Kosovu.

Lajčak je rekao da je ohrabren novim imenovanjima u dolazećoj američkoj administraciji, kojima, kako se izrazio „nisu potrebne lekcije oko regiona“ jer se radi o osobama koje su upućene u procese na Zapadnom Balkanu.

Specijalni predstavnik EU za dijalog je priznao da u prethodnoj godini nije postojala koordinacija na relaciji Brisel-Vašington.

„Prošle godine su očigledno postojala dva koloseka: evropski i američki. Nije bio naš izbor da idemo odvojeno. Naši partneri u regionu su bili su zbunjeni jer nisu želeli da budu u poziciji gde moraju da biraju“, naveo je Lajčak.

Lajčak: Sporazum iz Vašingtona nije obavezujući

Lajčak ujedno poručio da Sporazum koji su Beograd i Priština potpisali u septembru u Vašingtonu pred predsednikom SAD, Donaldom Trampom, nije obavezujući, te da njegova primena zavisi od dobre volje dve strane, prenosi N1.

Sa druge strane, poručuje da bez sveobuhvatnog, obavezujućeg sporazuma o međusobnim odnosima dve strane, ni Kosovo ni Srbija neće moći da postanu članice EU.

Međutim veruje da za to neće biti potrebne godine, već meseci.

Lajčak je napomenuo da proces dijaloga ubrzo obeležava destu godišnjicu te da je krajnje vreme da se postigne sveobuhvatni sporazum o normalizaciji odnosa.

On je najavio da je za postizanje ovog sporazuma potrebno da političari budu u stanju da „prodaju“ taj dokument javnosti, ali i da će najverovatnije biti potrebne neke zakonske pa i ustavne promene u zemljama, kao i mogući referendum.

Kao bivši ministar spoljnih poslova Slovačke, jedne od pet evropskih zemalja koje nisu priznale kosovsku nezavisnost, Mirosav Lajčak je ocenio da će se pozicija ovih država promeniti ako dođe do sporazuma između Kosova i Srbije.

„Sve što je prihvatljivo za Srbiju, biće prihvatljivo i za ostale zemlje koje nisu priznale Kosovo“, podvukao je Lajčak potvrdivši da je u kontaktu sa ovim zemljama.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.