Lajčak: Kurti i Vučić bili spremni da primene sporazum ali nisu mogli da se dogovore oko modaliteta, pozvaću ih ponovo

FOTO: Miroslav Lajčak FB

„Ideja je bila jednostavna – da nastavimo sa našim razgovorima prošlog vikenda tokom naše zajedničke misije u Prištini i Beogradu i da unapredimo primenu Sporazuma o putu ka normalizaciji“, ovako je sumirao ovonedeljene razgovore u Briselu, Miroslav Lajčak.

Međutim, ono što je planirano da budu kratki sastanci sa evropskim liderima, pretvorilo se u duge odvojene pregovore sa predsednikom Vučićem i premijerom Kurtijem nakon što su evropski lideri morali da odu u Savet, naveo je evropski posrednik.

Ipak, pozdravio je to što su, kako tvrdi, oba lidera pokazala spremnost da primene Sporazum.

„Iako se nisu mogli dogovoriti o modalitetima“, dodaje.

Evropski statut za ZSO ne prelazi crvene linije

Potvrdio je da su dvojica lidera imala komentare i pitanja na evropski predlog statuta o osnivanju Zajednice opština sa srpskom većinom na Kosovu, koji im je petorka, zajedno sa Lajčakom, prethodno predstavila, tokom posete Beogradu i Prištini prošle subote. A to je potvrdio i večeras Lajčak.

„Naš statut predlaže moderan evropski način za rešavanje osetljivog pitanja zaštite manjina u skladu sa najboljom evropskom praksom i standardima i ne prelazi crvene linije strana koje su prethodno definisane“, dao je detalj više o samom predlogu koji je donešen nedavno.

Srbija ima još mnogo obaveza, primena da teče paralelno

On je istovremeno naveo i ono što se prethodnih dana moglo čuti od samog predsednika Srbije – obaveze koje se od nje zahtevaju a tiču se prethodnih sporazuma.

„Ali ovo nije jedini element koji treba implementirati. Srbija takođe ima mnogo nerešenih obaveza iz Sporazuma i moramo da vidimo da primena napreduje paralelno, kako bi i Kosovo i Srbija dobili ono šta su se dogovorili. Sada bi fokus trebalo da bude na unapređenju implementacije Sporazuma bez preduslova ili odlaganja“, piše Lajčak u svom nedeljnom sumiranju aktivnosti.

„Kao što su tri evropska lidera jasno istakla, formalnosti ne bi trebalo da stoje na putu ovom važnom procesu. Imajući to na umu, pozvaću glavne pregovarače uskoro u Brisel da razgovaraju o narednim koracima“, zaključio je evropski posrednik.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić i kosovski premijer Aljbin Kurti odvojeno su se ove nedelje sastali sa evropskim i američkim posrednicima u dijalogu Beograda i Prištine – Miroslavom Lajčakom i Gabrijelom Eskobarom, visokim predstavnikom EU Žozepom Boreljom, predsednikom Evropskog Saveta Šarlom Mišelom, kao i sa francuskim predsednikom Emanuelom Makronom, nemačkim kancelarom Olafom Šolcom i italijanskom premijerkom Đorđom Meloni.

Prema ranijim izjavama, ostali su na sličnim pozicijama kao i prethodnih meseci.

Srbija želi da se primene svi sporazumi, uključujući i Osnovni sporazum iz februara ove godine, kao i Ohridski, uz dva uslova – da nema de fakto ili de jure priznanja Kosova i članstvo u UN, saopštio je Vučić. Kurti je još jednom zahtevao potpis Osnovnog sporazuma i Ohridskog, uz optužbu da je to Vučić odbio, da se sporazumi sprovedu u celini, momentalno i bez uslovljavanja.

Vučić i Kurti nisu bili spremni da se dogovore oko novog evropskog predloga za Zajednicu opština sa srpskom većinom bez uzajamnog uslovljavanja – izneo je iste večeri svoj sud o ishodu sastanaka Žozep Borelj.

Francuski predsednik, nemački kancelar i italijanska premijerka pozvali su nakon ovog sastanka, kako su naveli, Kosovo da pokrene proceduru za uspostavljanje Zajednice opština sa srpskom većinom na Kosovu, a Srbiju da isporuči de fakto priznanje, naveli su u zajedničkom saopštenju,Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.