Lajčak: Dijalog Kosovo-Srbija nije tehnički, sve je političko

Izvor: Koha (delovi teksta su prevedeni sa albanskog i tekst je uređen)

Izaslanik EU za dijalog Kosova i Srbije Miroslav Lajčak rekao je da nema tehničkog dijaloga, jer je sve u dijalogu vrlo političko. On je učestvovao juče na panelu briselske organizacije „Centar za evropsku politiku“ – „Dijalog Beograda i Prištine: Da li smo se vratili na pravi put?“

„Mislim, ne postoji ništa poput tehničkog dijaloga, nema tehničkih problema. Sve je vrlo političko. Slušao sam glavne pregovarače u Briselu, razgovarali smo mnogo sati tokom dva dana, nije bilo ničeg tehničkog, sve ima politički uticaj. Dijalog je politički“, kazao je.

Lajčak je takođe govorio o svojoj ovonedeljnoj poseti Beogradu i Prištini.

„Putovaću u sredu ujutru, na Kosovu ću biti tri dana, u okviru programa sastaću se sa predsednikom parlamenta Gljaukom Konjufcom, sa predstavnicima političkih partija. Potom će nastaviti posetu u Beogradu. To je deo mojih redovnih poseta regionu, razgovoram sa liderima o tome kako da proces napreduje“, rekao je Lajčak.

Lajčak nije kazao da je priznanje svrha dijaloga

Novi američki izaslanik za Balkan Gabriel Eskobar rekao je danas u debati o dijalogu Kosova i Srbije da će podržati napore EU.

On je rekao da svrha dijaloga nije samo uzajamno priznanje već i članstvo Kosova i Srbije u EU.

Međutim, specijalni izaslanik EU Miroslav Lajčak nije mogao da kaže da je priznanje cilj dijaloga.

S Kurtijem možemo da ponudimo istorijski sporazum o normalizaciji odnosa sa Srbijom

Lajčak je kazao da je dijalog važan i dobar za Kosovo.

Naveo je nekoliko dogovora postignutih u dijalogu kao razloge zašto ga treba smatrati važnim i zašto treba nastaviti sa normalizacijom odnosa Kosova i Srbije.

„Kosovo, Srbiju i ceo region vidimo kao buduće članice EU. Želim da doprinesem ovom procesu. Dijalog je doneo mnoge koristi za poboljšanje života ljudi na Kosovu i u Srbiji. Lokalni izbori održavaju se na severu zemlje od 2014. Stanovnici Kosova slobodno putuju sa dokumentima sa Kosova u Srbiju, čak i u tranzitu. Zahvaljujući dijalogu, Kosovo može da ima zajednički pogranični punkt. Može da učestvuje u regionalnim događajima kao punopravni član. Postoje finansijski prihodi od trgovine. Dogovor o telekomunikacijama. Nisu sve dostignuća dijaloga, ali postoje neki koji odgovaraju na vaše pitanje zašto je dijalog važan, ali i dobar za Kosovo“.

Lajčak je dalje dodao da sa kosovskim premijerom Aljbinom Kurtijem imaju partnera sa jakim mandatom, što bi moglo dovesti do istorijskog sporazuma o normalizaciji odnosa sa Srbijom.

„Želim da kažem da sa premijerom Kurtijem i njegovom Vladom imamo partnera sa snažnim mandatom koji može da obezbedi istorijske sporazume za normalizaciju odnosa. To bi takođe pomoglo cilju njegove vlade na Kosovu da ojača vladavinu prava, bori se protiv korupcije i poboljša pravosudni sistem. Sve što smo postigli na Zapadnom Balkanu je zahvaljujući saradnji sa SAD. U neposrednoj smo blizini administracije Džoa Bajdena. Nastavićemo sa njim kao i sa njegovim prethodnicima“, nastavio je on.

„Od 2011. godine postignuto je nekoliko sporazuma između Kosova i Srbije, neki koji donose rezultate, neki su delimično primenjeni, a neki se očekuju da budu primenjeni. Prvi je da se usaglasi tekst sporazuma o normalizaciji, da se paralelno pozabave prošlim pitanjima i da se obezbedi da se pitanja primene i reše“.

„Jedno od njih je pitanje katastra“, izjavio je Lajčak na okruglom stolu pod nazivom „Dijalog Beograda i Prištine: Da li smo se vratili na pravi put?“

 

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.