Kušner posetio Kosovo i odlikovan "humanitarnom medaljom Majka Tereza"

Bivši šef UNMIK-a, Bernard Kušner, posetio je juče Kosovo i od kosovske predsednice Atifete Jahjage dobio humanitarnu medalju "Majka Tereza".
 
Kako se navodi u saopštenju iz kabineta kosovske predsednice, Atifete Jahjaga je dočekala Bernarda Kušnera i dodelila mu humanitranu medalju "Majka Tereza", koja se dodeljuje osobama za doprinose humanitarnim pitanjima. 
 
Bernard Kušner se zahvalio predsednici Jahjagi, institucijama i narodu Kosova za čast i poštovanje koje su mu učinili dodelom ovog priznanja, stoji u saopštenju.
 
Na prijemu je bila prisutna i ambasadorka Francuske na Kosovu, Marsye Daviet. 
 
Bernard Kušner je u srpskoj zajednici najviše ostao upamćen po izjavi nakon pokolja 14 srpskih žetelaca u Starom Gracku 23. jula 1999. godine, kada je rekao da se radi o gorkoj osveti Albanaca, te da će okrenuti svaki kamen na Kosovu dok se ubice ne pronađu. Srpska zajednica veruje da je on tadašnjom izjavom relatizovao odgovornost počinioca za zločine, ali i albanske zajednice na Kosovu. Petnaest godina kasnije, ubice nisu pronađene, a rečenica da će prevrnuti svaki kamen dok se počinioci ne pronađu u međuvremenu je i doslovce postala floskula, jer su je koristili gotovo svi naredni Kušnerovi naslednici na Kosovu, kao i ostali visoki predstavnici međunarodne zajednice – za svaki etnički motivisan zločin koji je ostao bez sudskog epiloga. 

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.