Neizvesno formiranje Oružanih snaga Kosova

Izvor: RTK2 (tekst je izvorno preuzet i nije lektorisan)
 
Rasprava i glasanje o formiranju Oružanih snaga su odloženi za danas, ali je nezvesno da li će poslanici iz većinske zajednice uspeti bez glasova srpskih poslanika, koji su najavili nastavak bojkota skupštinskih zasedanja.
 
Prištinski mediji prenose da postoji inicijativa da se manjinskim zajednicama ukine pravo veta o krupinim pitanjima za Kosovo, i da se bez njihovih glasova proguraju ustavne promene za formiranje oružanih snaga. Ova ideja je u startu ocenjena kao neustavna.
 
Druga opcija je, da se pitanje formiranja kosovske vojske ostavi sledećem sazivu skupštine i da već ove nedelje bude doneta odluka o održavanju prevremenih parlamentarnh izbora.
 
Prištinski mediji na albanskom prenose postoji opasnost od blokade političkih procesa na Kosovu, i da je za kosovske institucije opasno da pitanje Oružanih snaga i rezervisanih mesta za manjine isklizne prema dijalogu u Briselu, gde je po pravilu osnova sporazuma neutralnost prema statusu Kosova.

 

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.