Očekuje se raspuštanje Skupštine Kosova

U kabinetu predsednice Kosova Atifete Jahjage održan je sastanak političkih lidera koji su razmatrali formiranje vojske i raspuštanje Skupštine.

Lider Demokratske partije Kosova Hašim Tači, predsednik Demokratskog saveza Kosova Isa Mustafa, lider Alijanse za budućnost Kosova Ramuš Haradinaj i predstavnica Alijanse Novo Kosovo Mimoza Kusari-Ljilja bili su na sastanku kod predsednice Jahjage.

Oni su razgovarali o pitanju formiranja oružanih snaga Kosova, rezervisanih mesta za manjine te razmatraju datum održavanja parlamentarnih izbora.

Pre sastanka Tači je izjavio da će se razgovarati o prevremenim izborima i raspuštanju Skupštine.

“Parlament koji ne može da formira svoju vojsku nema svrhe da postoji”, izjavio je Tači posle sastanka sa Štefom Fileom. On je dodao da se o vojsci nije glasalo zbog “izborne groznice” nekoliko partija.

“Predložio sam osmi jun za izbore što je u okviru rokova previđenih Ustavom”, rekao je Tači.

Sastanak lidera sa predsednicom Kosova se održava nakon što na jučerašnjem sastanku u američkoj ambasadi nije postignut nikakav dogovor.

Skupština juče nije uspela da izglasa formiranje oružanih snaga. Predstavnici kosovskih Srba bojkotuju rad Skupštine tražeći da se nastavi mandat rezervisanih mesta, što albanske partije odbijaju.

Srbi ne podržavaju formiranje oružanih snaga a bez njihove podrške se ne mogu izvršiti ustavne promene, koje podrazumevaju transformisanje Bezbednosnih u oružane snage.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.