Kusari-Ljilja: Novi izbori na Severu samo na demokratski način – peticijom ili ostavkama gradonačelnika

FOTO: Kim

Izvor: Gazeta Express (Tekst je izvorno preveden sa albanskog, osim naslova koji je adaptiran)

Šefica Poslaničke grupe Pokreta Samoopredeljenje Mimoza Kusari Ljilja (Lila), ostavila je otvorenu mogućnost održavanja izbora na Severu, ali prema njenim rečima, samo na demokratske načine – poput peticije biračkog spiska ili ostavke aktuelnih gradonačelnika, prenosi Gazeta Express.

„Procedure su poznate, jedna ostavkama, jedna sa potpisima biračkog spiska, zatim podnošenje i razmatranje od strane Ministarstva administracije lokalne samouprave. Odluka o datumu u bilo kom obliku ostaje da se vidi. To mora biti u demokratskoj formi, a ne na način koji smo imali – neprihvatanje srpske zajednice“ kazala je ona.

Kako je dodala „videli smo šta se desilo sa nasilnim akcijama protiv KFOR-a i drugih“.

Ona je takođe kazala da niko iz Prištine nije vršio pritisak na prethodne predsednike opština da podnesu ostavke, a to se, prema njenim rečima, dogodilo zbog pritiska Beograda.

„Ne može se prihvatiti da nasilje kao standard gura zahteve napred, ali se u drugim demokratskim oblicima oni ispituju. Niko nije vršio pritisak na gradonačelnike da podnesu ostavke, poznato je da je taj pritisak ili nalog došao iz Beograda. Ono što nismo mogli da tolerišemo je da četiri opštine, lokalne samouprave, ostanu bez gradonačelnika. U istinskom duhu demokratije, sve odluke će biti u tom duhu, ali ne vidu pretnji ili ucene predsednika izabranih na Severu“, izjavila je ona.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.